Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 16. 15:37

Csak a Windows 2000 felhasználóira jelent veszélyt a Zotob féregvírus

A biztonsági cégek tájékoztatása szerint igen gyorsan terjed a Zotob nevű féreg, amely kizárólag a Windows 2000 operációs rendszert futtató számítógépeket fertőzi meg.

[HWSW] A biztonsági cégek tájékoztatása szerint igen gyorsan terjed a Zotob nevű féreg, amely kizárólag a Windows 2000 operációs rendszert futtató számítógépeket fertőzi meg.

A Zotob terjedését lehetővé tevő biztonsági rést a Microsoft már befoltozta (MS05-039), a nem frissített rendszereken azonban a féreg továbbra is terjed. A Trend Micro biztonsági cég tájékoztatása szerint a Zotob rekordgyorsasággal jelent meg, hiszen csak pár nappal a szóban forgó biztonsági hiányosság publikálása után bukkant fel.

A féreg rosszindulatú szoftvert telepít a számítógépre, majd újabb megfertőzendő gépet keres. A Zotob maga nem rombol, azonban beépített hátsóajtó-komponensén keresztül támadók tetszőleges programot tölthetnek le a fertőzött gépekre, végső esetben átvehetik az irányítást is felettük. A Microsoft tájékoztatása szerint az fertőzésben érintett ügyfelek száma csekély. A Microsoft biztonsági szakemberei velük közvetlen együttműködésben dolgoznak a probléma megoldásán.

A Zotobnak már legalább három külön változata (Zotob.A, Zotob.B, Zotob.C) létezik. Ezek közül a harmadik tűnik a leginkább veszélyesnek, ugyanis tömeges e-mail küldő rutint is elhelyeztek benne, amelynek révén könnyen megbéníthatja a vállalati hálózatokat. A Zotob "táptalajául" szolgáló Windows 2000 főképp vállalatok körében népszerű.

Amikor a Zotob megtámad egy számítógépet, megpróbál egy Botzer.exe nevű rosszindulatú fájlt telepíteni, és a rendszerleíró adatbázisban olyan változtatásokat eszközöl, hogy ez a program minden rendszerindításkor elinduljon. A fertőzött gépek onnan ismerhetők meg, hogy ez a fájl megtalálható rajtuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról