:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 15. 10:47

Oracle: hány processzor egy processzor?

Az Oracle megváltoztatta a kétmagos processzorokra vonatkozó licencelési konstrukcióját. A vállalat korábbi állásfoglalása szerint a kétmagos processzorok licencelési szempontból két processzornak számítanak, így a szoftverek ára kétszeresére növekedett volna. A most bejelentett árazás némileg enyhébb feltételeket szab, egy többmagos chip magjai árazási szempontból háromnegyed magnak számítanak.

[HWSW] Az Oracle megváltoztatta a kétmagos processzorokra vonatkozó licencelési konstrukcióját. A vállalat korábbi állásfoglalása szerint a kétmagos processzorok licencelési szempontból két processzornak számítanak, így a szoftverek ára kétszeresére növekedett volna. A most bejelentett árazás némileg enyhébb feltételeket szab, egy többmagos chip magjai árazási szempontból háromnegyed magnak számítanak.

2x1=?

Noha a korábbi árazási stratégiához képest a mostani változás nagy előrelépésnek tekinthető, a többi szoftvergyártóhoz képest az Oracle termékek még mindig "drágák", ha a többmagos chipeken való futásról van szó. A Microsoft már a kezdetekkor leszögezte, hogy a szoftvereik áraza nem processzormagonként, hanem foglalatonként történik, vagyis egy két-, négy-, vagy akár nyolcmagos chipre is ugyanolyan licencdíjak érvényesek, mint egy "hagyományos" egymagos lapkára. A Red Hat és a Novell is hasonló stratégiát követ.

Az IBM bizonyos tekintetben kettős árazást alkalmaz, ugyanis a többmagos AMD Opteron és Intel Xeon lapkákat licencelési szempontból egy processzornak tekinti, a saját fejlesztésű, kétmagos Power lapkákra azonban kétszeres díjat számol fel. Az IBM áprilisban vezette be a fenti változást, azóta az Oracle maradt az infrastruktúra-szoftverek egyetlen jelentős szállítója, amely minden processzormagot különálló processzorként árazott be. Szakértők szerint a vállalatnak lépnie kellett, ha nem akart végzetesen lemaradni a versenytársaival szemben a költségek terén.

A legnagyobb teljesítményű (Sun, HP, IBM, AMD) szerverprocesszorok ma már szinte kivétel nélkül többmagos felépítésűek, egyedül az Intel van viszonylagos lemaradásban e téren, de a vállalat szerint az év végén már kapható lesz a kétmagos Itanium, a jövő év elején pedig a kétmagox Xeon is. A chipgyártók fejlesztéseinek köszönhetően azonban pár év múlva már négy- vagy akár nyolcmagos processzorok megjelenése sem megy majd ritkaságszámba.

A költségek súlya

A vállalat weboldalán olvasható információk szerint mostantól minden processzormag 0,75-ös szorzóval számítandó, azonban a végeredményt egészre kell felkerekíteni. Az egyprocesszoros, 1-2 magos szerverekre a Standard Edition vagy Standard Edition One termékekből azonban csak "egyprocesszornyit" kell licencelni. Elemzők úgy vélik, a vállalat hamarosan ismét meg fogja változtatni licencelési politikáját.

Szakértők egyetértenek abban, hogy az Oracle rá lesz kényszerítve a változásra, hiszen a legnagyobb gyártók adatbázisai vagy infrastruktúra-termékei teljesítményt és szolgáltatásokat tekintve igen közel állnak egymáshoz, így sokszor az ár a döntő tényező. Elemzők azt javasolják a felhasználóknak, hogy részletesen tanulmányozzák át a gyártók licencelési politikáját, mielőtt egyik vagy másik szoftver mellett döntetének.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.