Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 12. 12:00

Egész szavak rajzát ismeri fel az IBM új adatbeviteli módszere

[News.com] Az IBM újra feltalálta a billentyűzetet, a vállalat által kifejlesztett megoldáson azonban nem billentyűket kell lenyomni, hanem össze kell kötni a betűket. A vállalat szerint a módszer elsősorban az érintőképernyős, tollal vezérelhető készülékeken, például okostelefonokon, tenyérgépeken használható hatékonyan.

[News.com] Az IBM újra feltalálta a billentyűzetet, a vállalat által kifejlesztett megoldáson azonban nem billentyűket kell lenyomni, hanem össze kell kötni a betűket. A vállalat szerint a módszer elsősorban az érintőképernyős, tollal vezérelhető készülékeken, például okostelefonokon, tenyérgépeken használható hatékonyan.

Szavakat ismer fel

A módszer lényege, hogy a felhasználónak a tollal nem egyenként kell egy szó betűíre böknie, hanem a tollat a képernyőn húzva egy folyamatos vonallal ssze kell kötnie őket. A megoldás egyfajta átmenet a kézírás-felismerés és a virtuális billentyűzeten pötyögés között, a számítógép memorizálja az egyes szavak rajzát, majd ez alapján jeleníti meg azokat a képernyőn.

A Shark (Shorthand-Aided Rapid Keyboarding) néven emlegetett adatbeviteli módszert 2004 ősze óta tesztelik az IBM-nél, és noha még jó ideig a laborban marad, mindenképpen ígéretes fejlesztés -- mondta Shumin Zhai, a IBM kutatója. Azt még az IBM-nél is elismerik, hogy a Shark közel sem hibátlanul ismeri fel a rajzokat, de a felhasználó később egy legördülő menü segítségével javíthatja a szoftver hibáit. Zhai szerint a tesztelt megoldásnak az egyik legnagyobb gondot a szavak végződése (ed, ing) jelenti.

Gyorsabb mint a kézírásfelismerés

Az utóbbi időben a mobil eszközök kapcsán egyre inkább előtérbe kerül a kézírás- és beszédfelismerés. A beszédfelismeréssel kapcsolatos probléma, hogy rákényszeríti az embereket arra, hogy feltétlenül teljes, egész mondatokban fejezzék ki magukat, ami keveseknek megy. A kézírásfelismerés rákfenéje, hogy lassú.

Az IBM szerint a Shark gyorsan használható, a legfürgébb felhasználók percenként 16-17 szót is képesek vele leírni, ami ugyan lassabb mint a gépelés, mégis sokkal gyorsabb, mint a tenyérgépeken alkalmazot kézírásfelismerés, ahol minden egyes betűt külön le kell "rajzolni".

QWERTY
A tenyérgépek, de főleg az okostelefonok téhódításával egyre inkább szükség lenne egy olyan adatbeviteli módszerre, amely lehetővé teszi hosszabb szöveg beírását. Egyre több készüléken jelenik meg a szabványos QWERTY billentyűzet, azonban ezek rendszerint megnövelik az eszköz méretét, ráadásul a pötyögéshez két kéz kell. Vannak már olyan megoldások, amelyek a billentyűzet képét az asztalra vetítik és a felhasználó ezen "pötyöghet", de lássuk be, ez aligha használható mondjuk akkor, ha valaki a metrón utazva szeretne SMS-t írni.

A Shark bármilyen billentyűzetkiosztással használható, az IBM szerint azonban sokat számít az elrendezés. A Nagy Kék kutatói azt találták, a QWERTY billentyűzetkiosztás használata esetén a szavak rajzai túlságosan bonyolultak lesznek, az ABC-rendbe rendezett kiosztás pedig még rosszabb, mert gyakori betűkapcsolatok leírása is egészen nagy rajzot igényelhet.

Ki is próbálható

Az IBM most az ún. Atomik kiosztással kísérletezik, ez öt billentyűsorból áll, amelyek közül a legfelső és a legalsó 4-4, a többi pedig 6 betűt tartalmaz. Az érdekes megoldás bizonyára rendkívül jól beválik angol nyelven, ahol a szavak jó része igen rövid, pár szótagos, kérdés hogy a Shark hogyan boldogulna például a magyar nyelvvel. Az angol szavak átlagosan 4,7 karakterből állnak, egy átlagember pedig összesen mintegy 10 ezer szót használ az írott kommunikációban, vagyis a rendszernek nem is kell túl sok mintát tárolnia.

Ha valaki szeretné működés közben is megtekinteni az IBM forradalmian új adatbeviteli módszerét, esetleg maga is kipróbálná, megteheti. A Shark működését bemutató videó letölthető az IBM AlphaWorks oldaláról, ahol a szoftver próbaváltozata is elérhető. A Shark futtatásához Java környezet, valamint Tablet PC vagy rajztábla szükséges.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról