Szerző: Ady Krisztián

2005. május 27. 12:56

Olcsó és könnyű noteszgépek épülhetnek a VIA C7 processzora köré

[News.com, HWSW] A Via Technologies bejelentette C7 processzorát, melynek mobil változatát olcsó és könnyű notebookok építéséhez kínálja. A tajvani vállalat új processzora a jövő héten kerül elsőként bemutatásra a Tajpejben megrendezett Computex kiállításon és vásáron, ahol remélhetőleg felveszi majd a teljesítménybeli harcot a rivális Intel és AMD mobil processzorokkal -- közölték a VIA illetékesei.

[News.com, HWSW] A Via Technologies bejelentette C7 processzorát, melynek mobil változatát olcsó és könnyű notebookok építéséhez kínálja. A tajvani vállalat új processzora a jövő héten kerül elsőként bemutatásra a Tajpejben megrendezett Computex kiállításon és vásáron, ahol remélhetőleg felveszi majd a teljesítménybeli harcot a rivális Intel és AMD mobil processzorokkal -- közölték a VIA illetékesei.

Az IBM gyártja

Az VIA és az IBM között nemrégiben létrejött megállapodás értelmében a korábban "Esther" kódnéven fejlesztett processzor az IBM East Fishkill-i félvezetőgyárában készül 90 nanométeres csíkszélességgel és silicon-on-insulator (SoI) technológiával. A VIA tájékoztatása szerint a fejlett gyártástechnológia révén rendkívül alacsony fogyasztás érhető el, a C7 mobil változata 2 GHz-es órajel mellett is csupán 20 W áramot fogyaszt majd.

Az x86 lapka 128 kbyte első és ugyanennyi második szintű gyorsítótárat kap -- az előzetes számítások szerint 1 megabájtnyi cache használata megduplázná az árat és csak öt százalék teljesítménynövekedést jelentene --, kezdetben 400, később 800 MHz-es front side busszal működik és támogatja az SSE2/SSE3 multimédiás utasításkészleteket is. A C7 hardveres gyorsítást kínál az RSA titkosításhoz és az SHA-1 és SHA-256 algoritmusokhoz, valamint a legújabb trendeknek megfelelően támogatja az NX (no execution) technológiát, amelynek segítésével kivédhetőek a puffertúlcsorduláson alapuló támadások.

800 dollár alá pozícionálva

A vékony és könnyű notebookok jellemzően 2 kg alatti súllyal rendelkeznek, azonban több mint 1000 dolláros árat kell értük fizetni. A nagyobb, nehezebb, akár négy kilós változatokban -- melyeket már inkább hordozható számítógépként nevezhetünk -- nem ritkán asztali processzort találhatunk, így érhető el az akár már 650 dollárros szintre csökkenő végfelhasználói ár.

A VIA processzorai folyamatos lemaradásban voltak teljesítményben a riválisok termékeihez képest, a Mercury Research felmérése szerint a tajvani vállalat csupán 1 százalékos processzorpiaci részesedéssel rendelkezik. A C7 a vállalatvezetés reményei szerint fordulópontot jelent majd a VIA processzorpiaci történelmében.


Jóval kisebb a C7, mint az előd C3

"A C7-tel a [teljesítménybeli] rés nem lesz annyira széles" -- mondta Dean McCarron, Mercury elemzője. A noteszgép szegmens rendkívül fontos minden gyártó számára, hiszen a mobil processzorok adják már az összesen értékesített processzorok 25 százalékát, s ez az arányszám folyamatosan növekszik. A notebookokban használt lapkák ráadásul jóval jövedelmezőbbek, nagyobb árrést tartalmazhatnak, mint asztali változataik. "A notebook piac folyamatosan növekszik, ráadásul a leggyorsabban növekvő szegmens a belépő szintű, olcsó noteszgépeké" -- tette hozzá McCarron.

Takarékosan bánik az energiával

A VIA új processzora is képes csökkenteni az órajelet kisebb terhelés esetén, 1,6 GHz-en csupán 12, 1 GHz-en pedig 3 W-ot fogyaszt a C7 lapka. Szükség esetén a processzor újra képes magát 2 GHz-es órajelre felturbózni. Összehasonlításképpen az AMD Turion 64 processzora 25-35 W energiát fogyaszt, míg az Intel Pentium M chipjei jellemzően 21-24 W közötti energiát használnak fel ezen az órajelen, terhelés alatt.

Az első C7-alapú notebookokat a jövő héten mutathatják be a gyártók, melyek várhatóan 6-8 héten belül kerülnek majd kereskedelmi forgalomba. Az első processzorok még 1,5 és 1,8 GHz-es órajeleken lesznek megvásárolhatók, a 2 GHz-es változat később jelenik majd meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról