Szerző: Bizó Dániel

2005. április 21. 07:38

Az AMD kétmagos processzorai is elstartoltak

Erőltetett versenyfutás ért véget a héten a világ két legmeghatározóbb processzorgyártója között. A tét nem kevesebb volt, mint hogy ki jelenik meg a világon először kétmagos x86-proceosszorral. Az elsőséget váratlanul az Intel kaparintotta meg magának hétfőn, helyi idő szerint délután háromkor, mikor is útjára bocsájtotta első, két aggyal rendelkező gyermekét, a Pentium Extreme Edition 840-et.

[HWSW] Erőltetett versenyfutás ért véget a héten a világ két legmeghatározóbb processzorgyártója között. A tét nem kevesebb volt, mint hogy ki jelenik meg a világon először kétmagos x86-proceosszorral. Az elsőséget váratlanul az Intel kaparintotta meg magának hétfőn, helyi idő szerint délután háromkor, mikor is útjára bocsájtotta első, két aggyal rendelkező gyermekét, a Pentium Extreme Edition 840-et.

Félpályás támadás

Most, hatvanhárom órával később, magyar idő szerint reggel hatkor az Advanced Micro Devices, közismertebb nevén az AMD is bejelentette első kétmagos chipjeit. Az időpont kiválasztása nem véletlen, hiszen pontosan két évvel ezelőtt debütált új stratégiájának első produktuma, az Opteron, amely az első 64 bites kiterjesztéssel rendelkező x86-os processzor volt. Az Intel célegyenesbeli előzése miatt az AMD ugyan nem tudott rajt-cél győzelmet aratni, de tavaly júniusban elsőként készült el a kétmagos x86 processzorának terveivel, és augusztus során szintén az Intelt megelőzve gyártotta le az első mintapéldányokat is. Most azonban be kell érnie az első kétmagos x86-szerverprocesszor címével.

A kétmagos AMD64 chipek jelenleg 90 nanométeres csíkszélességű eljárással készülnek Drezdában, nagyjából 233 millió tranzisztorból épülnek fel és magonként 1 megabájt dedikált másodszintű gyorsítótárat (L2 cache) tartalmaznak. A magok főbb jellemzőikben teljesen megegyeznek a mostani egymagos AMD64 chipekkel. Az AMD állítása szerint az architektúrát már kezdetektől fogva úgy tervezték meg, hogy egyszerűen lehessen a processzorokat kétmagossá alakítani.

A most bejelentett Opteron 865, 870 és 875 -- órajeleik rendre 1,8 GHz, 2 GHz és 2,2 GHz -- modellek árazása ott kezdődik, ahol az egymagos vonalé véget ér. A Socket940 foglalatba illeszkedő kétmagos lapkák azonnal hozzáférhetőek, és nem igényelnek új chipseteket, sem alaplapokat vagy hűtést, amennyiben azok megfelelnek a már korábbi chipek számára meghatározott 95 wattos teljesítménnyel és 80 amperes áramfelvétellel szembeni követelményeknek. A chipek alacsony fogyasztású HE és EE változatokban hivatalosan is hozzáférhetőek a mai naptól fogva. A kétprocesszoros kiszolgálókba szánt 2xx sorozat május végén érkezik.

Az AMD Opteron modellek adatai

Modell Magok száma Órajel Gyártói ár
875 kétmagos 2,2 GHz 2649 dollár (~503 ezer Ft)
870 kétmagos 2 GHz 2149 dollár (~408 ezer Ft)
865 kétmagos 1,8 GHz 1514 dollár (~288 ezer Ft)
852 egymagos 2,6 GHz 1514 dollár (~288 ezer Ft)
850 egymagos 2,4 GHz 1165 dollár (~222 ezer Ft)
Forrás: AMD

Első a szerverpiac

Bár a világ legnagyobb processzorgyártója keresztül húzta az AMD azon reményeit, hogy első lehessen a kétmagos x86-os chipek terén, az AMD mégis ellenállás nélkül tud a szerverpiacon előrenyomulni. Az Intel ugyanis először az asztali processzorok terén vezeti be a kétmagos chipeket, kevésbé követve ezzel a valós piaci igényeket. A többszálú végrehajtásból a PC-k nem mindig vagy csak keveset profitálnak. Az Extreme Edition sorozatot például eddig mint játékosoknak szánt prémium terméket kínálta, amely felhasználási terület ellenben az egyike azoknak, ahol a két mag a legkevésbé sem tud érvényesülni.

Az AMD ezzel szemben a többszálú végrehajtásért hálás szervereket célozza meg első körben. Az x86-os szerverek számára az Intelnek nem lesz kétmagos alternatívája még legalább három negyedévig, amivel az AMD megkérdőjelezhetetlenül fölénybe kerül a teljesítmény és költséghatékonyság terén. Az AMD mérései szerint 2,2 GHz-en a kétmagos chipekkel szerelt, kétprocesszoros rendszerek 87 százalékkal múlják felül egymagos társaikat a Java-alapú szerverfeladatokat szimuláló SPECjbb2000 tesztcsomag alatt, míg a leggyorsabb, 2,6 GHz-es változatokkal szembeni fölényük 69 százalékra rúg.

Az Opteronok szerverfeladatok során többnyire eddig is maguk alá gyűrték a Xeonokat, a teljesítménybeli olló tehát tovább nyílik a jövőben. Tekintve, hogy a világ négy legjelentősebb szervergyártója közül három, a HP az IBM és a Sun is forgalmaz Opteron-alapú szervereket, a technikai fölény valószínűleg a piaci részesedésben és a vállalat pénzügyi eredményeiben is megmutatkozik majd. Az AMD jelenleg 6-7 százalékos részesedéssel bírhat az x86-os szerverek területén.

Erő az asztalon

Az Opteronnal együtt lépnek színpadra a két maggal szerelt Athlonok is, amelyek tömeges érkezése a kétmagos Opteron 2xx sorozat után egy hónappal, júniusban esedékes. Az Athlon 64 X2 keresztségben részesült példányok jellemzőit az alábbi táblázat foglalja össze. A chipek nem támasztanak új követelményeket az alaplapokkal vagy hűtéssel szemben, egy BIOS-frissítés után elméletileg használhatóak a Socket939-es lapokban, de feltétlenül ajánlott a gyártó honlapján ezt leellenőrizni.

Az AMD Athlon 64 X2 modellek adatai

Modell Órajel L2 gyorsítótár Gyártói ár
4800+ 2,4 GHz 1 + 1 MB 1001 dollár (~190 ezer Ft)
4600+ 2,4 GHz 512 + 512 KB 803 dollár (~153 ezer Ft)
4400+ 2,2 GHz 1 + 1 MB 581 dollár (~111 ezer Ft)
4200+ 2,2 GHz 512 + 512 KB 537 dollár (~102 ezer Ft)
Forrás: AMD

A magonként 512 kilobájtnyi L2 gyorsítótárral szerelt változatok esetében a memória fele letiltásra kerül, a lapkák fizikailag tartalmazzák a kétszer 1 megabájt cache-t. Az Athlon 64 X2 chipekkel párhuzamosan, melyek a professzionális vagy félprofesszionális felhasználókat célozzák, természetesen az egymagos Athlon 64 processzorok is megmaradnak. Az AMD az Athlon 64 FX-et az órajelre igyekszik kihegyezni, amellyel a legjobb játékplatformot kívánja nyújtani. A helyükön maradnak egyelőre az Athlon 64 és a Sempron vonalak, amelyek a főáramot és a belépő kategóriás szegmenseket kívánja a vállalat lefedni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról