Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 20. 11:42

Teleszemetelné a fájlcserélő hálózatokat egy finn cég

[News.com] A Viralg nevű finn vállalat olyan módszert fejlesztett ki, amellyel megakadályozható a jogvédett tartalmak terjedése az internetes fájlcserélő hálózatokon.

[News.com] A Viralg nevű finn vállalat olyan módszert fejlesztett ki, amellyel megakadályozható a jogvédett tartalmak terjedése az internetes fájlcserélő hálózatokon.

A Viralg által kifejlesztett módszer az új fájlcserélők azon képességére épít, hogy képesek egy állományt egyszerre több forrásból, több felhasználótól is letölteni. A finn vállalat lemásolja azokat a "hash" adatokat, amelyek alapján a hálózaton azonosítható egy dal, film vagy szoftver, utána pedig véletlenszerű adatfolyamot tesz közzé a fájlcserélőn, amelyről elsőre úgy tűnik, valójában zeneszám, film, program. Amikor a felhasználó gépére letöltődik egy fájl, azt nem lehet megnyitni, használni, mivel részben vagy egészben a Viralgtól származó "szemét" adatokból áll. A módszer alkalmas arra is, hogy már működő fájlcserélő hálózatokat szemeteljen tele és tegyen használhatatlanná.

Már számos vállalat foglalkozik azzal, hogy a jogtulajdonosok megbízásából elejét vegye a fájlcserének, a Viralg azonban azt állítja, az általa kifejlesztett módszer minden eddiginél hatékonyabb, 100 százalékos hatásfokú. A cég már egy éve együttműködik a BMG lemezkiadó finn leányvállalatával annak érdekében, hogy a helyi művészek lemezei ne az interneten, hanem a boltokban legyenek keresettebbek. A cég honlapjának tanúsága szerint a finn BMG kiadványai, amelyeket a Viralg védett az internetes terjedéstől, az átlagosnál kétszer tovább szerepeltek a lemezeladási listán.

Noha a technológia minden bizonnyal vonzó lehet a lemezkiadók, filmstúdiók számára, a Viralg mégsem keresi a nyivánosságot, a CNET-nek nyilatkozó képviselő nem árult el adatokat a cégről, még azt sem, hogy hány alkalmazottat foglalkoztat a vállalat vagy hogy mióta létezik. A vállalat weboldala is rendkívül szűkszavú, csupán egyetlen e-mail cím található itt, sem postacím, sem telefonszám nem elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról