Szerző: Ady Krisztián

2005. április 11. 11:47

Húszezer forintos noteszgépet a fejlődő országoknak!

Nicholas Negroponte
Nicholas Negroponte
[HWSW] Amint arról korábbi hírünkben beszámoltunk, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) intézet egyik "látnoka", Nicholas Negroponte szerint a harmadik világ lakóit olcsó számítógépekkel lehetne bekapcsolni az internet vérkeringésébe.

Olcsó PC helyett olcsó notebook

Az MIT kutató-fejlesztői a legfrissebb hírek szerint 100 dolláros, kevesebb mint 20 ezer forintos, Linuxot futtató notebookkal próbálnák átívelni a fejlődő országok lakóinak informatikai lemaradását, azt a bizonyos digitális szakadékot. A 100 dolláros notebook valójában 90 dollárból már megvalósítható és 10 százalékos profitot hozhat a gyártóknak.

A linuxos noteszgép a kutatások szerint háttérprojekciós vagy "digitális tintára" épülő színes kijelzővel, ütés és porálló kivitelben készülhetne el, sőt, akár vezeték nélküli hálózati vezérlővel is felszerelhető ebből az összegből. Az USB porton keresztül bővíthető noteszgép processzora 500 MHz-en futna, kijelzőjének felbontása pedig 1152x864 pixeles lenne, háttértárolója 1 gigabájtnyi adatot tárolhatna el. A vezeték nélküli hálózati csatoló segítségével az elérhető közelségben található noteszek peer-to-peer hálózatot alkothatnának.

A gépek felépítésével kapcsolatos legnagyobb problémát a kijelzők jelentik, amelyek túl sokat fogyasztanak, ezért gyorsan lemerítik az akkumulátort. Negroponte szerint energiatakarékos kijelzőre, valamint nagyobb kapacitású akkumulátorokra van szükség. Az elképzelés szerint az akkumulátorokat nem csak az elektromos hálózatból, hanem kurblis generátorokkal is fel lehet majd tölteni.

Diákok kezébe

Az MIT kutatásai szerint a filléres noteszgép elsősorban diákokon keresztül fejthetné ki jótékony hatását, ezért az intézet már tárgyalásokat folytat többek között Kína oktatásért felelős minisztériumával is. Az MIT Media Labs szerint az olcsó notebookok hasznosabbak lehetnek az asztali gépeknél, mivel azokat nem csak az iskolákban lehetne használni, hanem az otthoni tanulást is segíthetnék, illetve beépített akkumulátorral rendelkeznek, melyek hasznosak lehetnek olyan falvakban, ahol korlátozott az elektromos energia elérhetősége.

Negroponte és társai szerint a számítástechnikai ismeretek terjesztésében nagy szerepe lesz a gyerekeknek, akik az iskolában megtanulják a gépek kezelését, aztán otthon ők magyarázhatják el a szüleiknek, hogy működnek. Az MIT kutatója szerint nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az elektromos áramot és világítást nélkülöző falvakban a családok a notebook kijelzőjével akár világíthatnak is.

Kihívások

A hasonló kezdeményezések azonban egyelőre nem hoztak sok sikert. A 2001-ben bejelentett, végül csak tavaly piacra dobott olcsó számítógép, az Indiában forgalmazott Simputer iránt az alacsony ár ellenére a vártnál sokkal kisebb az érdeklődés. Szkeptikus vélemények szerint az olcsó készülékek önmagában még nem hidalják át a digitális szakadékot, hiszen az elmaradt területeken nem csak az internet, hanem a gépek használatához szükséges elektromos áram sem érhető el.

A fejlődő országok informatikai felzárkóztatásáról ma már egyre kevesebb szó esik, egyrészt mivel a legtöbben belátták, hogy a szegény országok lakóinak elsősorban nem PC-kre és szélessávra van szükségünk, sokkal inkább ételre, gyógyszerre és ruhára, másrészt az internetes lufi kipukkanását követő gazdasági válság nyomán a fejlett Nyugat is elsősorban a saját háza táján igyekszik rendet tenni.

Negroponte mindazonáltal bizakodik, elmondása szerint számos megkeresést kap cégektől, akik látnak fantáziát a dologban. Az MIT egy konzociumot fog létrehozni partnerséget vállaló cégekből, melyek közösen egy működőképes notebook-prototipust fejlesztenek ki. Ebből 12 hónapon belül 50-100 ezer darabot gyártanak majd le, jövőre azonban már 100-200 millió darab olcsó noteszgép gyártását tervezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról