:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 24. 13:21

Lefoglalták az egyik legnagyobb magyar kalózszervert

A Budapesti Rendőrfőkapitányság munkatársai a múlt héten akciót hajtottak végre egy személy ellen, aki az interneten keresztül illegálisan árult filmeket és szoftvereket -- adta hírül az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány).

[HWSW] A Budapesti Rendőrfőkapitányság munkatársai a múlt héten akciót hajtottak végre egy személy ellen, aki az interneten keresztül illegálisan árult filmeket és szoftvereket -- adta hírül az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány).

Filmek, játékok háromezerért

A szervert üzemeltető tettes szerzői jogvédelem alatt álló filmeket, szoftvereket, valamint zenei felvételeket kínált letöltésre 3 ezer forintért -- állítja a Budapesti Rendőrfőkapitányságra hivatkozva az ASVA. A regisztráció egyszerűen működött, a megadott e-mail címen érdeklődő kapott egy jelszót, mellyel megnézhette, hogy a rendelkezésre álló filmek, szoftverek, zenék közül mit szeretne letölteni, majd a megadott bankszámlaszámra elküldte a fenti összeget. Az átutalás után megkapta a letöltésre alkalmas jelszót, és már le is tölthette a kívánt fájlokat.

Számítástechnikai szakértők és az ASVA munkatársainak segítségével kiderült, hogy a letöltésre kínált adatokat tartalmazó szervergép és a hozzá tartozó számítógépek hol találhatók, valamint felfedték a gépeket üzembe helyező és a banki átutalásokat fogadó személy kilétét is. Ezt követően a rendőrség munkatársai négy helyszínen összehangolt és megtervezett akciót hajtottak végre, mely eredményeképpen elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyt, valamint lefoglalták az illegális tevékenységre használt számítástechnikai eszközöket. A lefoglalások hatására a hazai fájlcsere egyik fellegvára, a Matrix DC-hub is megbénult.

A rendőrség lefoglalt egy szervergépet, amely 30 darab merevlemezt tartalmazott, együttes kapacitásuk elérte a 4,4 terabájtot. Az elkövető személy számítógépén pedig további 1,2 terabájt adatot, elsősorban szerzői jogvédelem alatt álló filmeket találtak.

Tagad

Információink szerint a szerveren több mint 250 film, több mint 100 teljes DVD, filmsorozatok epizódjai, valamint játékszoftverek és zenék voltak találhatók. Úgy tudjuk, az adatokat tároló kiszolgáló valójában nem is Budapesten, hanem egy vidéki egyetemvásorban volt elhelyezve. Az ASVA a bankszámlakivonatra hivatkozva azt állítja, néhány hét leforgása alatt több százan rendeltek szoftvereket, filmeket, így az elkövető rövid időn belül 1,5 millió forintot keresett. További szakértői vizsgálat folyik annak megállapítására, hogy a fájlcserélő rendszer mekkora vagyoni hátrányt okozott a filmforgalmazóknak.

Lapunkat megkereste a fiatalember ügyvédje, aki telefonon elmondta, védencét valóban megvádolták, azonban tagadja a cselekmények elkövetését. A jogi képviselő rámutatott, hogy a büntetőeljárás bár már megindult, az ASVA egyelőre semmiféle bizonyítékot nem tárt fel annak alátámasztására, hogy a fiatalember a fent leírt cselekményeket elkövette volna. A szakértői vizsgálat csak most fog elkezdődni -- közölte lapunkkal az ügyvéd, aki neve elhallgatását kérte.

"Az esetnek lesz folytatása"

"Ma már az internet, és elsősorban a fájlcserélő rendszerek jelentik a filmkalózkodás gócpontjait" -- mondta az esettel kapcsolatban Kálmán András, az ASVA igazgatója. "Nagyon örülünk, hogy a rendőrség munkatársaival együttesen ilyen sikeres akciót hajtottunk végre. Talán a rendőrség folyamatos jelenlétével végre tudatosul az emberekben, főként a fájlcsere programokat használókban, hogy az illegális filmletöltés- és másolás bűncselekmény, melynek jogi következményei vannak. Meggyőződésem, hogy ennek az esetnek lesz folytatása."

Úgy tudjuk, a rendőrség továbbnyomoz az ügyben és a közeljövőben újabb bejelentések várhatók az esettel kapcsolatban. Az sem kizárt, hogy a rendőrség azokhoz is bekopogtat, akik a szóban forgó szerverről fizetség fejében jogvédett anyagokat töltöttek le. Kálmán András lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a fiatalember a legrosszabb esetben akár 8 év börtönbüntetésre is számíthat, azonban az eddig a bíróság rendszerint pénzbüntetésre ítélte az ilyen jellegű cselekmények elkövetőit.

Pár hónapon belül másodszor

Kálmán András hangsúlyozta, az ASVA jelenleg és a jövőben is komolyan fel kíván lépni a jogvédett anyagok internetes terjesztői ellen. Tavaly ősszel a szervezet közbenjárására a Miskolci Rendőrkapitányság Gazdaságvédelmi illetve Informatikai Alosztályának munkatársai egy miskolci oktatási intézménynél és két budapesti internetszolgáltatónál összesen nyolc szervert foglaltak le, amelyen mintegy 15 terabájtnyi jogvédett anyagot -- szoftvereket, filmeket, zenét, videoklipeket -- tároltak. Az elkövetők a szervereken tárolt állományokat előfizetési díj ellenében tették hozzáférhetővé.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.