Szerző: Budai Péter

2005. március 1. 12:20

Az IBM és a Zend közös PHP fejlesztőkörnyezettel segítenek a nyílt forrású fejlesztőknek

[eWeek/HWSW] Az IBM ezentúl nem csak Java-, hanem PHP-alapú webes megoldások készítésére alkalmas platformot is kínál felhasználóinak. A PHP-s fejlesztések támogatására partneri megállapodás köttetett az IBM és a Zend, kifejezetten PHP-ra specializálódott vállalat között.

[eWeek/HWSW] Az IBM ezentúl nem csak Java-, hanem PHP-alapú webes megoldások készítésére alkalmas platformot is kínál felhasználóinak. A PHP-s fejlesztések támogatására partneri megállapodás köttetett az IBM és a Zend, kifejezetten PHP-ra specializálódott vállalat között.

PHP fejlesztőkörnyezet az IBM-től

Az IBM egy hete jelentette be, hogy csatlakozik a Zend által kezdeményezett programhoz, aminek célja a Zend Core platform elkészítése. Az új platform az IBM Cloudscape adatbázisát és a Zend PHP-fejlesztői környezetét egyesíti; mindkettő teljesen nyílt forrású megoldás -- tudatta Jon Prial, az IBM információmenedzsment szoftvereinek vezetője.

A Zend Core IBM-mel közösen készített bővítménye tartalmazni fog egy PHP-connector modult, ami a Cloudscape adatbázis-szerverrel történő kapcsolattartást szolgálja. A Cloudscape forrását jelenleg az Apache Software Foundation fejleszti és tartja karban, és egy Derby kódnevű inkubációs projekthez kerül további felhasználásra. A Derby a Cloudscape vállalati felhasználásra alkalmas változata lesz.

Adatbázis-integráció a nyílt forrású megoldásokhoz

Prial elmondta, hogy a Zenddel kötött szövetség nagy lehetőséget biztosít arra, hogy az IBM nyílt forrású adatbázis-szervere azokhoz is eljusson, akik a leginkább költségérzékenyek, és megoldásaikat kizárólag nyílt forrású eszközökkel építik fel. Ezt a réteget jelenleg többnyire a MySQL és a PostgreSQL szerverei fedik le, ami a nagyvállalati felhasználásuk elterjedésével egyre jellemzőbbé válik.

"Ahogy a nyílt forrású adatbázis-szerverek nagyvállalati megoldásokkal jelentkeznek, egyre nagyobb szükség van arra, hogy költséghatékony szoftverekkel jelentkezzünk. Az IBM mélyen elkötelezett a nyílt forrás irányában" -- tette hozzá Prial.

Az IBM és a Zend együttműködése arra is lehetőséget teremt, hogy kettőjük megoldásainak ötvözésével magas szintű adatbázis-kezelő réteget lehessen létrehozni, ami a PHP-vel felépített webes szolgáltatások kiterjesztésére szolgálna. Az IBM legalább 30 szoftverprojekt továbbfejlesztését tervezi, köztük a Jikes Java fordítóét, és a Life Science Identifier szolgáltatásét, ami automatikusan végigpásztázza a hálózatot biológiai szempontból érdekes adatok után kutatva. Valamennyi projekt a SourceForge.Net webhelyen lesz megtalálható, így azok szabadon felhasználhatóak és bárki által továbbfejleszthetőek lesznek.

Az IBM nem elégedetlen a Javával

Az IBM kiemelte, hogy a lépés oka nem abban keresendő, hogy ne lennének megelégedve a Java fejlesztői környezettel, illetve annak elterjedtségével. A vállalat szóvivője közölte, hogy az IBM továbbra is mélyen elkötelezett marad a Java megoldások mellett.

"Mindig is nagy érdeklődés övezte a szkriptnyelveket... Van annak értelme, hogy az IBM is kiveszi belőle a részét" -- vélte Anne Thomas Manes, a Burton Group elemzője. Az IBM nyomatékosította, hogy a Java támogatottsága sem fog változni a jövőben, és a PHP szkriptnyelvvel kapcsolatos fejlesztések nem jelentik azt, hogy a vállalat elégetelen lenne a Javával.

"Vannak ötleteink arra, hogyan fejleszthetnénk tovább dolgokat. Dolgoztunk már a Java közösségen belül olyan specifikációk kidolgozásán is, amik nyelvfüggetlenek, így akár a PHP világra is alkalmazhatóak" -- közölte Rod Smith, az IBM feltörekvő technológiáinak vezetője.

"Jobb pozícióban vagyunk, hogy lássuk, milyen nyelv az, ami a fejlesztők céljainak és hátterének leginkább megfelel, ezáltal nem kényszerülünk arra, hogy a könnyen használható és a nagyteljesítményű rendszerek fejlesztéséhez egyetlen nyelv használatát írjuk elő" -- tette hozzá Smith egy riporter kérdésére.

A bejelentés hatására az IBM az első olyan informatikai vállalat, ami a két legelterjedtebb webes fejlesztési szabványt (PHP és Java) egyaránt támogatja, valamint integrált adatbázis-hátteret is biztosít hozzájuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról