Szerző: Bizó Dániel

2005. január 14. 09:40

Hiányzó százmilliók: az ABIT után az Acorp is bajba kerül?

[DigiTimes/HWSW] Miután az ABIT üzletvitelének tisztaságára árnyék vetődött, a szintén alaplapjairól ismert tajvani Acorp háza táján is aggasztó hírek láttak napvilágot az elmúlt hét napban. A legutóbbi fejlemény szerint keddi érvénnyel a tajvani GreTai Értékpapírpiac (ún. over the counter, tőzsdén kívüli piac) felfüggesztette az Acorp Electronics papírjainak normál kereskedését, azóta kizárólag azonnali fizetési teljesítéssel lehet csak vásárolni, mivel a GreTai szerint fennáll a gyanú, hogy az Acorp tisztességtelen ügyleteket folytat.

Újabb alaplapi botrány

A nonprofit szervezet azután döntött így, hogy a KPMG független könyvvizsgáló cég bejelentette, hogy felfüggeszti az Acorppal való szerződését, továbbá nem hagyja jóvá annak pénzügyi kimutatásait, mivel hiányoznak a megfelelő kereskedelmi dokumentumok. Az Acorp most azt állítja, hogy 5 vállalat is becsapta és megkárosította, összesen mintegy 250 millió új tajvani dollárral (~1,47 milliárd forint), ennek tudhatóak be likviditási problémái. A GreTai képviselői szerint igen gyanús, hogy öt vállalat egy időben, egyszerre károsította volna meg az Acorpot. Az Acorp egyik vezető tisztségviselője ráadásul korábban azt állította, hogy egy vállalatról van szó.

Az Acorp felett múlt szerdán kezdtek el gyülekezni a felhők, miután a értékpapírpiaci szervezet felszólította, hogy tisztázza pénzügyeit a már december óta terjengő pletykák ellenében, melyek szerint a vállalat pénzügyi nehézségekkel küszködik egy nagyobb disztribútor 120 millió tajvani dolláros (~707 millió forint) tartozása miatt. Az i-re akkor került fel a pont, mikor szárnyat kapott az a hír, hogy az igazgatótanács elnöke, Cseng Wen-hua Kínába utazott 260 millió tajvani dollárnyi (~1,53 milliárd forintnyi) sikkasztott pénzzel. Az Acorp részvényeinek árfolyama a pletykák miatt csak az előző héten majdnem húsz százalékot esett, decemberben pedig több mint 35 százalékot.

Adok-kapok

A vállalat tájékoztatása szerint üzleti úton lévő Cseng azonnal megszakította kínai látogatását, és hazatért annak bizonyítékául, hogy nem igazak a sikkasztással kapcsolatos vádak. Cseng egy sajtótájékoztató keretén belül megvádolt egy Zexsa nevű vállalatot, hogy az 250 millió dollárnyi csekket csalt ki tőle, melyekből 100 milliót (~590 millió forint) már készpénzre is váltott, cserébe viszont semmit nem nyújtott. Az elnök szerint a Zexsa vállalta, hogy segíti az Acorp DVD-lejátszóinak terítését a helyi csatornákon.

A Zexsa elnök-vezérigazgatója, Sieh Sin-dzsju sietve tagadta, hogy bármiféle üzleti kapcsolatban állna vállalata az Acorppal, és rágalmazás miatt beperelte Csenget, valamint kártérítést fog követelni jó hírnevének megsértése miatt. Mindazonáltal elismerte, hogy alelnök öccsének, Sieh Csi-tehnek esetleg lehetett valamilyen kapcsolata az alaplapgyártóval. Cseng válasza az volt, hogy pont az alelnököt vádolta, nem a vállalatot, és bizonyítani tudja a kapcsolatot.

Szorult helyzetben

Az Acorp nemrégiben arra kényszerült, hogy fogyasztói elektronikai termékek, mint például MP3- és DVD-lejátszók gyártásába kezdjen, mivel elsődleges exportpiacait folyamatosan elemésztették Tajvan élvonalbeli szereplői, így például az ECS-hez volt kénytelen termelésének egy részét kihelyezni. A tavalyi első három negyedév során a társaság 49,92 millió új tajvani dollár (~294 millió forint) bruttó veszteséget produkált.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról