Szerző: roberto

2004. szeptember 27. 21:29

Az IETF feloszlatta a DNS-alapú spamellenes protokollal foglalkozó munkacsoportját

Az internetet működtető protokollok kidolgozásáért

Az internetet működtető protokollok kidolgozásáért és frissítéséért felelős IETF (Internet Engineering Task Force) az elmúlt héten felosztatta a nagy visszhangot kiváltó, DNS-alapú spamellenes protokoll, a Sender ID kidolgozásával foglalkozó MARID (MTA Authorization Records In DNS; Levéltovábbítási Hitelesítő Rekordok DNS-ben) munkacsoportot.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a kidolgozás alatt álló Sender ID- protokoll levélforrás-azonosítási részét a Microsoft fejlesztette ki, amelynek implementálásához minden Sender ID-s fejlesztőnek alá kellett volna írnia az óriáscéggel egy ingyenes használatot lehetővé tévő licencszerződést. Több neves, nyílt forráskódú programokat fejlesztő csoport, köztük az Apache Software Foundation és a Debian Projekt azonban aktívan tiltakozott a megoldás ellen, észrevételeik szerint Sender ID protokoll nyílt forráskódú megvalósításait az említett microsoftos licencszerződés jogi értelemben lehetetlenné teszi.

Bár a Sender ID-hez számos levélforrás-azonosítási eljárás kapcsolható, a szabványtervezetben két héttel ezelőttig kizárólag a Microsoft által kidolgozott PRA (Purported Responsible Address, Bizonyított Felelős Cím) eljárást favorizálták, majd a bírálatok hatására az IETF MARID munkacsoportja úgy döntött, hogy a Sender ID-nek nem lehet kötelezően része a microsoftos levélforrás-azonosítási eljárás.

Az eWeek információi szerint a MARID munkacsoport működésének megkezdése óta parázs viták színtere volt, több kérdésben voltak különböző véleményen a munkacsoport tagjai, mint ahányban meg tudtak egyezni, és a Microsoft licencszerződésének ügye csupán egy volt a sok közül. A helyzetet tovább bonyolította, hogy időközben kiderült, maga a Sender ID név is foglalt, egy spamellenes technológiával foglalkozó társaság védjegye.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról