Szerző: roberto

2004. augusztus 31. 16:24

Elérhető az Open-Xchange linuxos munkacsoportszerver első nyilvános kiadása

A német Netline Internet Service közzétette

A német Netline Internet Service közzétette a linuxos munkacsoport-szoftverének, az Open-Xchange Servernek az első nyilvános verzióját. A 0.7.0-s verziószámmal kiadott GNU GPL-es licencelésű szerverszoftver azonban már évek óta bizonyít a Novell/SuSE Linux Openexchange Server nevű termékében, amely integrált e-mail, naptár, címjegyzék, feladatlista és dokumentumtároló szolgáltatásával ideális választás lehet vállalati felhasználók számára.

"Rendkívül pozitív visszajelzéseket kapunk azon döntésünk után, hogy a forráskódot kiadjuk GPL alatt is -- több mint háromszázezer látogató járt az első két napban nálunk, és ezrével jöttek a kóddal kapcsolatos kérések, és munkánkhoz csatlakozni kívánó fejlesztők jelzései." -- mondta a kiadás kapcsán Frank Hoberg, a Netline Internet Service elnök-vezérigazgatója.

Az 1996-ban alapított Netline 1999-ben kezdett foglalkozni munkacsoport-megoldásokkal, kezdetben Compaq hardverekre dolgoztak. A cég híre a Compaq-on keresztül jutott el az akkor még szintén német tulajdonban lévő SuSE Linux AG-hez, és 2001-ben, néhány hónapos tesztelés után a SuSE úgy döntött, hogy a Netline szoftverére alapozza a SuSE Linux Openexchange Servert, amelynek első változata 2002-ben került a piacra.

Az Open-Xchange Server nyílt forráskódú kiadása tartalmazza a kereskedelmi termék legtöbb lehetőségét, de természetesen nem igényelhető hozzá terméktámogatás és karbantartás, valamint a külső gyártók által készített kiegészítők. A rendszer az elterjedt webböngészőkkel érhető el bármilyen operációs rendszer alól elérhető, továbbá elérhető az olyan integrált személyi információkezelő programokkal is, mint a Ximian Evolution vagy a KDE Kontact. Azok számára, akik a szerverszoftvert windowsos kliensekkel (Microsoft Outlook) együtt szeretnék használni, még az idén megjelenik a kereskedelmi forgalomban egy olyan kiegészítő szoftver, amely ezt lehetővé teszi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról