Szerző: Bodnár Ádám

2004. július 14. 16:05

Az IBM bejelentette Power5 processzorra épülő UNIX-szervereit

Az IBM kedden bejelentette Power5 processzorra épülő UNIX-szervereit, az eServer p5 rendszereket. A vállalat célja, hogy elcsábítsa a UNIX-piacon vezető HP és Sun ügyfeleit.

Az IBM kedden bejelentette Power5 processzorra épülő UNIX-szervereit, az eServer p5 rendszereket. A vállalat célja, hogy elcsábítsa a UNIX-piacon vezető HP és Sun ügyfeleit.

A Power5 chipek már májusban bemutatkoztak az eServer i5 -- korábban AS/400 -- szerverekben. A tegnap debütált UNIX-rendszerek érdekessége, hogy hardver tekintetében megegyeznek az eServer i5 gépekkel, azonban ezeken AIX 5L operációs rendszer fut. Az IBM közleménye szerint a Power5-alapú UNIX-szerverei Linux -- Red Hat, SuSE -- operációs rendszerrel is rendelhetők. Az eServer p5 számítógépek egyedülálló tulajdonsága, hogy a UNIX-piacon elsőként teszik lehetővé, hogy egy processzoron több logikai partíció, azaz virtuális szerver is kialakítható legyen. A vállalat közleménye szerint egy Power5 processzoron akár 10 operációs rendszer is futhat egyszerre.

Az IBM három különböző modellváltozatban forgalmazza az eServer p5 rendszereket. A rackbe szerelhető, illetve torony változatban kapható p5 520 két darab 1,65 GHz-es processzorral és maximum 32 Gbyte memóriával ellátott, belépőszintű rendszer. A p5 550 legfeljebb négy 1,65 GHz-es processzort tartalmaz, 64 Gbyte-ig bővíthető memóriával. A középkategóriás p5 570 maximum 16 darab 1,9 GHz-es Power5 processzorral rendelhető. E legutóbbi változat az AIX és Linux operációs rendszerek mellett az OS/400 új generációs változatát, az i5/OS-t is támogatja.

Az IBM közölte, hogy a 16 processzort tartalmazó eServer p5 570 rendszer 809 ezer pontot ért el az online tranzakció-feldolgozási sebességet mérő TPC-C tesztben, ezzel az örökranglista harmadik helyén áll. A p5 570-et megelőző IBM, illetve HP Integrity szerver eredménye ugyan nagyobb, azonban ezekben a gépekben a processzorok száma is több: az első helyen álló IBM eServer p690 gépben 32, a második helyen álló HP szerverben pedig 64 processzor található. A 16 processzoros gépek kategóriájában az új eServer p5 messze vezet, 168 százalékkal felülmúlva legközelebbi versenytársát.

A Power5 -- elődjéhez, a Power4-hez hasonlóan -- egy lapkán két processzormagot tartalmaz, azonban támogatja a szimultán többszálú végrehajtást, így a két processzormag összesen négy utasításszál párhuzamos végrehajtására képes. A Power4-hez képest jelentős újdonság továbbá, hogy a Power5 a processzorra integrált memóriavezérlőt tartalmaz, amely révén jelentősen csökkenthető a memória késleltetése. A Power5-öt az IBM 130 nanométeres csíkszélességgel állítja elő. A 276 millió tranzisztort tartalmazó chip mérete 389 mm2. A Power5 processzorok úgynevezett multichip modulokban (MCM) kerülnek beépítésre. Egy MCM négy processzort, azaz összesen nyolc processzormagot, valamint 144 Mbyte gyorsítótárat tartalmaz.

Ravi Arimilli, az IBM UNIX-szerverekért felelős részlegének műszaki igazgatója elmondta, hogy az év hátralevő részében várhatóak a 32, illetve a 64 Power5 processzort tartalmazó IBM szerverek, igény esetén azonban akár 128 processzoros rendszerek is építhetők. A vállalat jövőre megújítja a Power5 családot, ugyanis a chipeket fejlettebb technológiával gyártja majd, amelynek köszönhetően nőni fog azok órajele, illetve számítási teljesítménye. Az új chipek Power5+ néven kerülnek majd piacra. 2006-ban már a következő generációs Power processzor, a Power6 premierje várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról