:

Szerző: roberto

2003. november 27. 23:21

Bizalmat gerjesztenek: Open Source Development Labs új linuxos kezdeményezése

[OSDL] A vezető technológiai cégek által támogatott Open Source

[OSDL] A vezető technológiai cégek által támogatott Open Source Development Labs (OSDL) konzorcium tegnap egy új kezdeményezést jelentett be. A hamarosan -- egyes hírek szerint már december végére -- elkészülő új, 2.6-os verziószámot viselő Linux kernel megérkezésével az OSDL lépéseket tesz annak érdekében, hogy növelje a fogyasztók Linuxba vetett bizalmát. Az új Linux kernelt több tízmillióan fogják kipróbálni új felhasználási területeken, nemcsak szerverekben és telekommunikációs rendszerekben, de asztali számítógépeken és egyéb elektronikai eszközökben is. Az OSDL kezdeményesének egyik első lépése annak a grafikus bemutatása, hogy milyen módon kerül forráskód a Linux rendszermagba.

Stuart Cohen, az OSDL elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az "OSDL szilárdan hisz abban, hogy a Linux kernel Linus Torvalds felügyelete alatt működő fejlesztési folyamat különösen hatékonynak bizonyult az elmúlt tíz évben a jó szoftverek létrehozása terén", majd utalva az SCO Group Linux-ellenes kirohanásaira és az ügyben folyamatban lévő bírósági eljárásokra, illetve mindezek sajtóvisszhangjára, hozzátette: "a közelmúltban felmerült, a Linux fejlesztési folyamatát érintő nyilvános kritika jelzi, hogy sokan nem tudnak arról a szigorról, amellyel maga Linus Torvalds, illetve a fejlesztői társadalom dolgozik".

Az OSDL a közleményben kiemeli, hogy a Linux kernel mindegyik alrendszerének van egy tapasztalt szakértője, aki karbantartja és felügyeli az adott alrendszerrel kapcsolatos munkát, ráadásul a teljes anyag nyilvánosan is hozzáférhető, így valóban több ezren vizsgálhatják a rendszermag kódját. Az új forráskódot, miután azt a kernel adott alrendszerének karbantartója elfogadta, a fejlesztői hierarchia tetején állóknak (Torvaldsnak, illetve Andrew Mortonnak) is el kell fogadniuk. Linus Torvalds a kernel fejlesztői sorozatának a karbantartója, míg Andrew Morton a készülő 2.6-os stabil széria karbantartója lesz, jelenleg mindketten az OSDL-nél dolgoznak.

Az oregoni székhelyű OSDL nonprofit szervezet, amely azoknak a linuxos fejlesztőknek kíván segítséget nyújtani, akik üzletileg is értékes szolgáltatásokkal bővítik a Linux rendszerek tudását. A fejlesztők az OSDL segítségével a legújabb technikai eszközöket, vállalati kiszolgálókat ismerhetik meg, illetve maga a labor is szellemi központ a szakemberek számára. Az OSDL támogatói közt olyan cégek találhatók, mint a Cisco, a Dell, a Fujitsu, a HP, a Hitachi, az IBM, az Intel, az NEC, a Transmeta, továbbá számos szoftvercég, köztük a két legnagyobb Linux-disztribútor, a Red Hat és a SuSE.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról