Szerző: roberto

2003. október 24. 20:20

Épül az Open Source Architecture: megjelent a Red Hat Enterprise Linux 3

Kedden a Red Hat Enterprise Linux 3 termékeinek piacra dobásával a Red Hat

Kedden a Red Hat Enterprise Linux 3 termékeinek piacra dobásával a Red Hat megtette az első fontos lépést az egy hónappal ezelőtt bejelentett Open Source Architecture felé vezető úton. Az észak-karolinai cég tervei szerint az Open Source Architecture egy szabványokra épülő, biztonságos, stabil és menedzselhető infrastruktúra lesz, amelyre üzleti alkalmazások telepíthetőek, és amely teljesen kontrollálható marad a nyílt forráskódú fejlesztési modellből adódóan.

A héten bejelentett Red Hat Enterprise Linux 3 a még tavasszal bemutatkozott Red Hat Linux 9-es kiadásának alapjaira épült, tartalmazza annak minden fontos technikai újítását, köztük az NPTL (Native Posix Threading Library) szálkezelési technológiát, a széleskörű UTF-8 támogatást, és természetesen a Bluecurve megjelenésű GNOME 2 grafikus környezetet. A rendszerben található kiegészített 2.4.21-es kernel számos 2.5-ös kernelből backportolt, a jobb skálázhatóságot lehetővé tevő funkcióval kényezteti a teljesítményre éhes felhasználókat.

"A nyílt forráskód fejlődésének jelentős eredménye a Red Hat Enterprise Linux 3" -- mondta a bejelentés kapcsán Paul Cormier, a Red Hat műszaki részlegének alelnöke, aki szerint "ez a kiadás az egyesítő platform szerepét fogja játszani, ugyanis mind a kliensoldalon, mind a szerveroldalon hét hardverarchitektúrát támogat". Cormier úgy véli, hogy a Red Hat Enterprise Linux termékek új generációja tovább erősíti a Red Hat vállalati pozícióit és szükségtelenné teheti a keresekdelmi Unix-változatokat a piacon.

A támogatott architektúrák a közt találjuk az Intel x86 és Itanium-alapú rendszerektet, az AMD64-et, az IBM szervertermékei közül az eServer iSeries és pSeries rendszereket, illetve a zSeries mainframe-eket. A rendszer három változatához, a nagyobb szerverekhez készült Red Hat Enterprise Linux AS 3-hoz, a kisebb szervezetek és részlegek igényeihez készült ES szerverváltozathoz, valamint a WS jelzésű, munkállomásokba szánt változathoz előfizetéses rendszerben lehet hozzájutni, amely a Red Hat Network szolgáltatásait is tartalmazza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról