Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 30. 14:22

Kína már vizsgálja a Windows forráskódját

A kínai kormány egy önálló szervezetet hozott létre a Microsoft Windows operációs rendszer forráskódjának tanulmányozására. A pekingben múlt hét során felállított Source Code Browsing Lab egy már meglevő kormányzati program, a China Testing and Certification Center for Information Security Products részeként működik majd -- adta hírül egy kínai napilap.

A kínai kormány egy önálló szervezetet hozott létre a Microsoft Windows operációs rendszer forráskódjának tanulmányozására. A pekingben múlt hét során felállított "Source Code Browsing Lab" egy már meglevő kormányzati program, a "China Testing and Certification Center for Information Security Products" részeként működik majd -- adta hírül egy kínai napilap.

A Microsoft az első olyan, kereskedelmi szoftvereket előállító vállalat, amely megállapodott a kínai kormánnyal programjai forráskódjának vizsgálatáról. A People's Daily című napilapban megjelent írás utalást tesz arra, hogy a laboratórium kapui nyitva állnak minden olyan cég előtt, amely bizonyítani kívánja szoftvereinek megbízhatóságát, és "feddhetetlenségét".

Amint arról beszámoltunk, szepetember elején Japán, Kína és Dél-Korea miniszteri szintű tárgyalásain szóba került egy olyan közösen fejlesztett, nyílt forráskódú szoftverekre (akár a Linuxra is) épülő operációs rendszer erőteljes támogatása, amellyel gyengíthető lenne a Microsoft Windows piaci pozíciója. Az említett országok aggódnak a szoftverpiac koncentráltsága miatt, amelynek -- mint az a vírustámadások kapcsán kialakult helyzet is bizonyítja -- komoly biztonsági vonatkozásai is vannak.

A közelmúltban előfordult vírustámadások miatt rendkívül fontos a Windows forráskódjának átvizsgálása, hiszen egy kormányzati rendszer esetében kulcsfontosságú szempont a biztonság. A kínai hatóságok emellett esetlegesen elrejtett "hátsó ajtókat" is keresnek, azaz olyan programrészleteket, amelyek arra utalnak hogy hírszerzők vagy más illetéktelenek egy szándékosan a programba épített funkció segítségével tudnának információkat eltulajdonítani.

A Microsoft idén januárban indította útjára "Government Security Program" kezdeményezését, amelynek keretén belül több kormány és szervezet vizsgálhatja meg a Windows XP, Windows 2000, Windows Server 2003 és Windows CE operációs rendszerek forráskódját. A GSP keretein belül a redmondi cég nem csak a forráskódba enged betekintést, hanem számos biztonságtechnikai dokumentációt is megoszt a programban résztvevő szervezetekkel, megengedi saját biztonsági tesztek elvégzését és lehetővé teszi, hogy a szervezetek beszélhessenek a fejlesztőmérnökökkel és más Microsoft szakemberekkel.

Kína a Microsoft egyik legnagyobb piaca lehet, amennyiben sikerül rendezni a szoftverkalózkodás kérdését. Az ország vezetése jelenleg a nyílt forráskódú rendszereket preferálja, a Microsoft többek között éppen ezért enged betekintést a Windows forráskódjába. A redmondi cég minden lehetséges módszerrel meg kívánja győzni a kínai hatóságokat arról, hogy szoftvere biztonságos és nem tartalmaz esetleges "ellenséges" kódot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról