Szerző: roberto

2003. szeptember 16. 09:25

Az IBM is kér egy szeletet a kínai Linux-üzletből

Kína legnagyobb Linux-disztribútora, a Red Flag Software és

Kína legnagyobb Linux-disztribútora, a Red Flag Software és az IBM megállapodást kötöttek, amelynek alapján a kínai vállalat az IBM DB2 Express adatbázis-kezelő rendszerét is csomagolhatja kis- és középvállalkozások számára készülő termékeihez. A Red Hat Linuxra épülő termékekkel foglalkozó, államilag is támogatott Red Flag Software alig néhány hónapja jelentett be hasonló megállapodást a rivális Oracle-lel, de egyéb, az adatbázispiacon kívüli szereplők is élénken érdeklődnek az ország vezető disztribútorával köthető szerződések iránt. A CNET által megkérdezett független elemző, Stacey Quandt elmondta, hogy a "a kínai gazdaság mérete és az ezzel összefüggő, az információs technológiai infrastruktúrában bekövetkező növekedés mellett a Red Flag lehet a legszélesebb körben alkalmazott Linux-disztribúció".

Az elmúlt hetekben a Red Flag a HP-vel hozott tető alá együttműködési szerződést, a HP támogatni fogja a Red Flag szervertermékek 4-es szériáját a HP szervereken, az Integrity és ProLiant termékvonalakon. A két cég minőségbiztosítási, eladási, kutatási, oktatási és terméktámogatási megállapodása a remények szerint nemcsak a kínai, hanem a teljes ázsiai és csendes-óceáni régióban való együttműködést is megalapozza. Az elmúlt héten pedig John Gage, a Sun Microsystems vezető kutatója nyilatkozott kedvezően Kína augusztusban bejelentett szoftverpolitikai döntéséről, amely szerint a kormányhivatalok és minisztériumok csak és kizárólag kínai szoftverekre frissíthetnek a közeljövőben új szoftverbeszerzéseik során, és amelyhez Gage a legjobb reményeket fűzte.

Két hete Kína, Japán és Dél-Korea miniszteri szintű tárgyalásain szóba került egy olyan közösen fejlesztett, nyílt forráskódú szoftverekre (akár a Linuxra is) épülő operációs rendszer erőteljes támogatása, amellyel gyengíthető lenne a Microsoft Windows piaci pozíciója. Az említett országok aggódnak a szoftverpiac koncentráltsága miatt, amelynek az utóbbi hetek tanúsága szerint komoly biztonsági vonatkozásai is vannak. Elemzők szerint Kína azt is szeretné, ha több beleszólása lenne az adathálózatain továbbított érzékeny állami információk védelmébe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról