Szerző: roberto

2003. augusztus 12. 11:35

A Linuxvilág magazin augusztusi számának tartalmából

Még kapható az újságárusoknál a Linuxvilág magazin augusztusi

Még kapható az újságárusoknál a Linuxvilág magazin augusztusi száma. A Láttuk-hallottuk rovat szokásos havi aktualitásai, rövid hírei, program- és termékismertetői után Michael Steil, az Xbox Linux Projekt elindítója a Vezérfonal rovatban végigvezeti az olvasót a Microsoft Xbox konzol linuxos asztali számítógéppé alakításának megpróbáltatásain, kiderül, hogy miért nem egyszerű az Xbox rendszereken szabad szoftvereket futtatni, illetve hogy honnan és milyen Linuxot érdemes letölteni és kipróbálni a modchippel ellátott konzolon. A cikk az apróbb tévedések ellenére is érdekes, rávilágít arra, hogy az Xbox-átalakítás csak egy igen szűk réteg számára elérhető játék, a végeredmény pedig súlyos kompromisszumokkal terhes (Páros X: Linux és Xbox).

A szaktekintély rovatban folytatódik a Linux Journal biztonsági szakértőjének, Mick Bauernek a júliusi számban elkezdett, a grafikus felületű Firewall Buildert bemutató írása. A második részből megtudhatjuk, miképp érdemes beállítani egy tűzfal mögé rejtett, ám nyilvánosan elérhető szolgáltatásokat is nyújtó linuxos számítógép saját csomagszűrőjét, majd ezt a példát felhasználva egy valódi, több hálózati interfésszel rendelkező tűzfal beállításához is kapunk tippeket (A Firewall Builder használata, 2. rész).

Kolcza Péter Smart című ismertetőjében a merevlemezek előre jelezhető hibáiról, a SMART technológiáról (Self Monitoring Analysis and Reporting Technology), pontosabban annak Linux alatti kihasználásáról ír, bemutatva a szabad operációs rendszer alatti SMART-os programokat, az ide-smartot, a smartsuite-ot, és a hddtempet, továbbá tippeket, és a CD-mellékleten egy szkriptet is kapunk mindezek okos felhasználásához.

Havránek Ferenc most induló XML-sorozatának első részéből különösebb XML-es előképzettség nélkül is több hasznos tanácsot kaphatunk nagyobb weboldalak tervezéséhez, illetve megismerkedhetünk a szerző Perl-ben írt XML:Element moduljával (amely nem azonos az ugyanilyen nevű CPAN-os modullal). Valódi izgalmakra -- oldalszerkezetek létrehozása, navigáció stb. -- viszont csak a következő részekben számíthatunk (Alkalmazzunk XML-t!).

A CD-mellékletet jórészt egy Linux-disztribúció tölti meg. A SoL (Server optimized Linux) 16-os verziója egy szerverekhez összeállított, i686-os rendszerekre fordított, egyszerű, áttekinthető, minden más disztribúciótól független, és meglehetősen konzervatív Linux-változat, jól bevált, stabil programverziókkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról