Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 14. 14:39

Késni fog a Sun blade szerverének piaci premierje

A Sun Microsystems várhatóan csak az év végén dobja piacra Athlon processzorra épülő blade szerverét, azaz a termék piaci premierje az eredeti tervekhez képest pár hónapos csúszást szenved.

A Sun Microsystems várhatóan csak az év végén dobja piacra Athlon processzorra épülő blade szerverét, azaz a termék piaci premierje az eredeti tervekhez képest pár hónapos csúszást szenved.

A vállalat idén februárban, egy nagyszabású rendezvény keretein belül jelentette be blade szervereit és év közepét jelölte meg a piaci bevezetés időpontjául, pénteken azonban már csak idei megjelenésről beszélt Colin Fowles, a vállalat belépő szintű szerverekkel foglalkoó részlegének igazgatója.

A Sun blade szerverei 64 bites, 650 MHz-es UltraSPARC IIi vagy 32 bites, 1,2 GHz-es AMD mobil Athlon 4 processzorra épülnek és Solaris (UltraSPARC, Athlon), vagy Linux (Athlon) operációs rendszert futtathatnak. Előbbi rendszereket már forgalmazza a cég, utóbbiak szállítása azonban csak az év végén kezdődik meg.

A Sun megoldásának érdekessége, hogy egy blade frame-be, azaz a szervereket taralmazó szekrénybe akár többféle, eltérő processzoros szerver is kerülhet, amelyek eltérő operációs rendszert futtathatnak. Az erőforrások virtualizációjáról és a rendszer menedzselhetőségéről az N1 Provisioning Server 3.0 Blades Edition alkalmazás gondoskodik.

Egy 3U magas Sun Fire B1600 szekrénybe összesen 16 szerver fér, vagyis egy szabványos, 42U magas rackben összesen 224 szerver helyezhető el. Az általános célú, UltraSPARC- és Athlon-alapú blade szerverek mellett a Sun további blade eszközöket is kínál, amelyek közül az egyik egy Secure Socket Layer (SSL) proxy, a másik pedig egy ún. "Content Load Balancing", vagyis terheléselosztási modul.

A vállalat tervei között szerepel egy kétprocesszoros x86 blade szerver megjelentetése is, ezen felül a pletykák arról is szólnak, hogy a Sun kínálatában még 2004-ben fel fog tűnni egy olyan blade szerver, amelynek processzora két processzormnaggal rendelkezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról