Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. június 30. 16:52

Magyar felhasználókat is érint a külföldi lemezkiadók fájlcserélőkkel szembeni szigora

Könnyen előfordulhat, hogy az amerikai lemezkiadók szövetségének ( RIAA ) megkeresésére az internetszolgáltatók magyar felhasználókat is figyelmeztetésben részesítenek, miszerint a fájlcserélő szolgáltatás révén letöltött anyagok szerzői jogi védelmet élveznek, azokat el kell távolítaniuk számítógépükről.

[HWSW] Könnyen előfordulhat, hogy az amerikai lemezkiadók szövetségének (RIAA) megkeresésére az internetszolgáltatók magyar felhasználókat is figyelmeztetésben részesítenek, miszerint a fájlcserélő szolgáltatás révén letöltött anyagok szerzői jogi védelmet élveznek, azokat el kell távolítaniuk számítógépükről.

Az eddig csak távoli földrészeken vívott küzdelemnek tűnő háborúskodás, mely a zeneipar jogvédői és az internetezők között dúl, lassan Magyarországon is érezteti hatását. Egy, a közelmúltban nyilvánosságra került levél tanúsága szerint a hazai felhasználók által megosztott számítógépeket is monitorozzák a zenekiadók. A konkrét ügyben a Vivendi Universal Entertainment kereste meg a hazai Freestart illetékeseit, hogy az Egyesült Államok törvényei és a nemzetközi egyezmények szerint jogsértő tevékenység nyomaira bukkant és az internetes közösség közös érdekeire hivatkozva kéri a szolgáltatót: tegyen lépéseket a fájlok letölthetőségének megakadályozására.

Pórffy András, a Freestart ügyvezetője megkeresésünkre elmondta: két-három hónapja érkeznek hasonló felkérések külföldről, ezek száma azonban eddig nem haladta meg a 8-10-et. Pórffy jelezte: minden esetben felhívják az érintett felhasználó figyelmét arra, hogy a letöltött anyagokat el kell távolítania a számítógépéről. A Freestart ugyan nem nyomoz, hogy az ügyfél valóban törölte-e az anyagot, ám tény, hogy ugyanazzal a felhasználóval kapcsolatban nem érkezett több megkeresés.

Az internetszolgáltató nem tesz feljelentést, hiszen nem az ő jogait sértették, ám háromszori felszólítást követően felbonthatja az előfizetői szerződést ami például kedvezményes ADSL előfizetés esetén komoly anyagi következményekkel jár. Az ügyfelek pedig ezt nem szívesen kockáztatják, mint ahogy azt sem, hogy ha már egyszer rajtakapták őket, esetleg magukra vonják a fájlcserélőket monitorozó szervezetek figyelmét.

Pórffy szerint ugyan robotokkal figyelik a hálózatot, ám arra kevés esélyt lát, hogy valamennyi hazai P2P felhasználót utolérjenek a figyelmeztetések, hiszen ehhez komoly apparátusra lenne szükség, így előbb utóbb többet vinne el a figyelmeztetésekre fordított pénz, mint amennyi a jogdíjakból származhat. A konkrét esetben a BitTorrent nevű szoftvert használta a Freestart ügyfele, a szolgáltató azonban nem vezet részletes statisztikát arról, hogy melyik fájlcserélő program kapcsán érkezik a legtöbb megkeresés.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról