:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. február 20. 16:07

IDF, a helyszínről jelentjük: az Intel bemutatta a jövő mobiltelefonjait, notebookjait és asztali számítógépeit

Az Intel Developer Forum második napja a kliensek, vagyis mobiltelefonok, kéziszámítógépek, notebookok és asztali konfigurációk jegyében telt. Ennek megfelelően a reggeli nyitóbeszéden az Intel mobil platform csoportjának elnöke, Anand Chandrasekher lépett először a színpadra. Közel 40 percig tartó beszédének központjában természetesen az Intel március közepén debütáló mobil platformja, a Centrino állt.

Az Intel Developer Forum második napja a kliensek, vagyis mobiltelefonok, kéziszámítógépek, notebookok és asztali konfigurációk jegyében telt. Ennek megfelelően a reggeli nyitóbeszéden az Intel mobil platform csoportjának elnöke, Anand Chandrasekher lépett először a színpadra. Közel 40 percig tartó beszédének központjában természetesen az Intel március közepén debütáló mobil platformja, a Centrino állt.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a Centrino a Pentium-M (korábban Banias) processzorból, az Intel i855 chipkészletből és a korábban Calexico kódnéven ismert, később PRO/Wireless 2100 névre keresztelt vezeték nélküli hálózati kártyából álló együttesnek, vagyis az Intel legfrissebb mobil technológiájának márkaneve. Chandrasekher hangsúlyozta, hogy a Centrino az eddigi mobil platformoknál nemcsak nagyobb teljesítményt biztosít, hanem egyben lényegesen hosszabb akkumulátoros üzemidőt is lehetővé tesz. A Centrino technológiára épülő notebookok -- köszönhetően a processzor és a chipkészlet energiatakarékos funkcióinak -- akár 5 órán át is képesek akkumulátorról működni.

A nagy teljesítmény és a hosszú akkumulátoros üzemidő mellett a mobil gépek felhasználói legfontosabb szempontként említik a kis méretet, az egyszerű hordozhatóságot. Erre a kihívásra a Centrino megnyugtató választ ad, hiszen a Pentium-M fizikai méreteiben kisebb a ma elterjedt mobil Pentium 4 és Pentium III chipeknél, másfelől az alacsony hőleadása miatt nincs szükség nagyméretű hűtőre, így további hely takarítható meg.


Centrino technológiára épülő notebookok

Az Intel szerint a notebook-eladások jelentős részét teszik ki az ún. "thin and light" azaz vékony és könnyű kategóriába tartozó noteszek, amelyeket elsősorban nagyvállalatok vásárolnak. Elsősorban ezt a piacot célozza meg a Centrino, azonban természetesen nagyméretű, akár 3 meghajtóval (merevlemez, floppy, DVD/CD) rendelkező noteszek is építhetők a technológia segítségével, az alacsony fogyasztású és ultra-alacsony fogyasztású Pentium-M processzorok pedig lehetővé teszik Centrino-alapú sub-notebookok és Tablet PC-k gyártását is.

Bár Magyarországon szinte még csak mutatóba léteznek vezeték nélküli internet-hozzáférési pontok, vagyis ún. hot spotok, a világ boldogabbik részén már jogos felhasználói igény az integrált 802.11 kapcsolat, amely szintén része a Centrino platformnak. Chandrasekher előadása alatt bemutatta az "Intel Wireless Coexistence" technológiát, amely hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülő termékekben is jelen lehet. A technológia segítségével az egyaránt 2,4 GHz-es frekvenciát használó Bluetooth és Wi-Fi vezeték nélküli kapcsolatok zökkenőmentesen működhetnek egy gépben, azonos időben.

Chandrasekher beszédének végén bemutatott egy 300 milliméter átmérőjű szilíciumlemezt, amelyen 90 nanométeres csíkszélességgel készült, Dothan magos Pentium-M processzorok voltak láthatók. A Dothan magos chipek elsőreláthatóan a második félév során kerülnek kereskedelmi forgalomba, egyelőre ismeretlen paraméterekkel. A megjelentek végül ízelítőt kaphattak, az Intel hogyan képzeli el a jövő évben megjelenő notebookok kinézetét és funkcióit: a bemutatott Newport kódnevű prototípus természetesen Centrino technológiára épül és 802.11a és 802.11b vezeték nélküli kapcsolat mellett Bluetooth technológiát és GPRS adatátvitelt is támogat.

Gadi Singer, az Intel PCA (Personal Client Architecture) csoportjának alelnöke elsősorban az Xscale architektúra rugalmasságát és széles körű felhasználhatóságát mutatta be. Előadásának legfontosabb szereplője a mobiltelefonokba szánt, PXA800F (Manitoba) integrált chip volt, amely egy alacsony fogyasztású, 312 MHz-en futó Xscale processzort, 4 Mbyte integrált flash memóriát és 512 kbyte SRAM-ot tartalmaz. Emellett a lapkán található egy 104 MHz-es, az Intel MicroSignal architektúrájára épülő jelprocesszor, és annak kiegészítéseként 512 kbyte integrált flash memória, valamint 64 kbyte SRAM.


Intel processzorra épülő mobiltelefon

Az integrált architektúra egyetlen szilíciumlapkán tartalmazza az eltérő tervezési és gyártási folyamatokat igénylő funkciókat, így a digitális processzort, a memóriát és a kommunikációs processzort. A vállalat tervei szerint az új processzornak köszönhetően a jelenleg még csupán a csúcskategóriás készülékekben megtalálható funkciók (így színes kijelző, multimédiás képességek, internet-hozzáférés) teljesen hétköznapi szolgáltatásokká válhatnak. Singer audiolejátszással és 3D játékokkal demonstrálta a Manitoba képességeit, összehasonlítva azt a meg nem nevezett versenytársak termékeivel.

Számomra csalódást jelentett Louis Burnsnek, az Intel asztali platform csoportjának előadása. Őszintén szólva arra számítottam, hogy eddig még nem ismert részleteket tudhatunk meg a vállalat következő generációs Prescott processzorról, azonban ez sajnos nem történt meg, csak a korábban már ismert specifikációkat láthattuk: a Prescott 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, belekerült 13 új utasítás, a továbbfejlesztett Hyper-Threading technológia és 800 MHz-re emelkedett a front side busz órajele.


Munkában a Springdale chipkészlet: 800 MHz front side busz, kétcsatornás DDR400 SDRAM, Hyper-Threading

Burns bemutatta az Intel új chipkészleteit is, a középkategóriás Springdale-t és a felső kategóriás Canterwoodot. Előbbi az i845 utóda lesz, kétcsatornás DDR333/400 SDRAM memóriavezérlőt tartalmaz, támogatja a 800 MHz-es front side buszt, az AGP8X és Serial ATA eszközöket, ezen felül 8 USB2.0 eszköz kezelésére képes, valamint 5.1 csatornás integrált audiovezérlőt és Gigabit Ethernet kontrollert tartalmaz. A Springdale-ből természetesen készül integrált videovezérlőt tartalmazó változat is. Az i850 leváltására tervezett Canterwood specifikációit tekintve szinte semmiben nem különbözik a Springdale-től, egyedüli figyelemre méltó különbség az ún. Performance Acceleration Technology, amely egy közelebbről nem részletezett memóriakezelési technológiát takar.

Burns előadásában bepillantást nyerhettünk az Intel boszorkánykonyhájába, megláthattuk, hogy a vállalat szerint hogy néz ki majd pár múlva egy átlagos PC. A Powersville névre keresztelt referenciarendszer már a Tejas kódnevű, következő generációs processzorra épül, természetesen DDR-II memóriát támogat és PCI Express eszközökkel bővíthető. Burns említést tett az otthoni és vállalati audiót forradalmasítani hivatott Azalea kezdeményezésről, amely ígérete szerint az otthoni felhasználók számára DVD Audio és SACD lejátszást, Dolby Digital és THX Surround EX támogatást kínál, a vállalati felhasználók számára pedig fejlett beszédfelismerést, valamint voice over IP szolgáltatást kínál majd. Az Azalia kódnéven ismert technológia specifikációi jelenleg még kidolgozás alatt állnak, a kereskedelmi megjelenés jövőre várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.