Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 17. 12:14

Elemzői várakozásokon felül zárta második negyedévét a Microsoft

John Connors
John Connors
A Microsoft csütörtökön tette közzé december 31-én véget ért második negyedévének eredményeit, amelyek felülmúlták az elemzők várakozásait. A cég ezen felül bejelentette, hogy részvényenként 16 cent osztalékot fizet, illetve hogy 2:1 arányú részvénydarabolást hajt végre.

A vállalat negyedéves forgalma 10 százalékkal 8,54 milliárd dollárra emelkedett, a nettó nyereség pedig 2,55 milliárd dollárt, azaz részvényenként 47 centet tett ki. A tavalyi negyedik negyedévben a Microsoft nettó eredménye 2,28 milliárd dollár, azaz részvényenként 41 cent volt. A First Call/Thomson Financial által megkérdezett elemzők 46 centes részvényenkénti eredményre számítottak.

A cég minden idők legmagasabb negyedéves nyereségét érte el, mivel az Xbox konzolok, más fogyasztói termékek, valamint a Windows XP operációs rendszer iránti kereslet rendkívül magas volt. A Microsoft a negyedik negyedév során négy fontos terméket mutatott be, az MSN 8-at, a Windows XP Media Center Editiont, a Tablet PC-t, valamint az Xbox Live szolgáltatást.

A legnagyobb meglepetést az Xbox okozta, ugyanis tavaly az elemzők még arra számítottak, hogy a konzol veszteséges értékesítése 2004-ig negyedévente részvényenként 10 centtel csökkenti a vállalat eredményét. A Microsoft az Xbox megjelenése óta 8 millió konzolt adott el, a játékok nagyon kelendően és az Xbox Live szolgáltatás is népszerűbb a vártnál. A megjelenés utáni két hónapban 250 ezer Xbox Live indulócsomag kelt el.

A Microsoft másodszor tette közzé bevételeit az újjászervezett üzletágak szerint. Az asztali operációs rendszerekért felelős "Client group" negyedéves forgalma 2,55 milliárd dollárt tett ki, amely a Windows XP népszerűségének köszönhető. Az Office-t és más alkalmazásokat értékesítő "Information Worker" részleg negyedéves bevétele 8 százalékkal 2,29 milliárd dollárra nőtt. Az Office szoftver következő verziója a nyáron várható.

Az MSN internetes részleg forgalma 459 millió dollárra nőtt, az Xboxért és játékokért felelős részleg bevétele 1,33 milliárd dollárt tett ki. A mobil szoftverekkel foglalkozó divízió forgalma 22 millió dollár volt. A szerver platform üzletág bevétele 12 százalékkal 1,76 milliárd dollárra nőtt, amely a Visual Studio .Net és az SQL Server szoftverek népszerűségének köszönhető. Az üzleti megoldások részleg forgalma 135 millió dollárt tett ki.

"A vállalat a kedvezőtlen körülmények ellenére minden üzletágában jó eredményt produkált" -- mondta John Connors pénzügyi vezérigazgató. "Bár optimistán tekintünk a jövőbe, nem számítunk arra, hogy rövid távon az IT kiadások jelentősen növekednének." Connors szerint a jelenleg is tartó negyedévben a cég forgalma 7,7-7,8 milliárd dollár lesz, a működési rma nyereség pedig 3,4-3,5 milliárd dollárt, azaz részvényenként 47-48 centet tesz ki. A 2003-as pénzügyi évre Connors 31,9-32,1 milliárdos forgalmat és 14,1-14,3 milliárdos nyereséget vár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról