Szerző: roberto

2003. január 7. 22:04

Még kapható a Linuxvilág magazin januári száma

Még körülbelül két hétig

Még körülbelül két hétig kapható a Linuxvilág magazin januári száma. A magazinban a havi hírblokk után Gibizer Tibor a november közepén indult, a szabad szoftvereket plakátokon népszerűsítő kampányról, az UHU Linux pályázatokról, és a IV. GNU/Linux konferencia tapasztalatairól számol be, míg Csontos Gyula a főként fürtözéses megoldásokkal foglalkozó Mission Critical Linux Kft. ügyvezető igazgatójával készített interjút.

A januári szám két cikket is közöl LDAP-témában, az egyik (C. White és J. D. Allen: Magas rendelkezésre állású LDAP) némi segítséget nyújthat hibatűrő OpenLDAP-fürtök felállításához, míg a másik, jóval részletesebb cikk (C. Swanson és Matt Lung: OpenLDAP mindenütt) példákon keresztül mutatja be az OpenLDAP fontosabb lehetőségeit az e-mail címtár megvalósításától az egységesített belépés (NFS-sel megoszott home könyvtárakkal) fortélyain keresztül az egységes tartománybeléptetésig (Samba szerver, Windows és Linux kliensek).

Akár kötelező olvasmány is lehetne Lippai Gergő (Linux-alapú irodai hálózat, I. rész) írása, amely egy nemzetközi logisztikai cég kliensoldali számítógépeinek Linuxra történő átállításával, az átállás okaival foglalkozik, bemutatva az egyes feladatokhoz választott programokat is.

A PostgreSQL adatbázis-kezelő használatával ismerkedhetünk meg Nyíri Imre most induló sorozatában, az ehavi cikk fókuszában a rendszer konzolos segédprogramjai állnak, amelyekkel a példákat követve adatbázisokat hozhatunk létre, SQL-parancsokat, parancsfájlokat hajthatunk végre, és tárolt eljárásokat készíthetünk.

Számos egyéb érdekesség található még a januári számban, külön említést érdemel a tartalomjegyzéket követő szótár, amely a szerkesztőség szándéka szerint a megjelenő szövegek értelmezését hivatott segíteni, és a következő számokban is várható. A mostani szótár szerint a hacker magyarul valójában betyár volna, a kurzor pedig helyőr.

Az újság CD-mellékéletén a cikkeket kiegészítő anyagokon kívül friss szerverszoftverek (apache 1.3.27 és 2.0.43, mysql 3.23.53a, 4.0.5beta, postgresql 7.3, samba 2.2.7), a kernel különféle ágainak utolsó változatai (2.0.39, 2.2.23, 2.4.20), a Mozilla böngészőprogram-csomag 1.2.1-es verziója, egy régi, de magyar nyelvű OpenOffice-telepítő, és SUN ONE Application Server 7 ingyenes változata található (Sparc).

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.