Szerző: roberto

2003. január 6. 22:30

A Microsoft erőteljesebben szeretne fellépni a nyílt forráskódot választó kormányzatokról, intézményekről szóló hírek ellen?

[opensource.com] Ma újabb Halloween-dokumentum járta

[opensource.com] Ma újabb Halloween-dokumentum járta be a linuxos sajtót. A Halloween-dokumentumok olyan belső használatra szánt, ám valahogy mégis kiszivárgott stratégiai jegyzetek, levelek, amelyek a Microsoft szabad és nyílt forráskódú szoftverek elleni lépéseiről, terveiről számolnak be.

Utoljára november elején hallhattunk friss Halloween-dokumentumról, amely egy felmérés eredményeire hivatkozva azt állította, hogy a redmondi cég tavalyi és tavalyelőtti, a Linuxot és az egyéb nyílt forráskódú szoftvereket kifigurázó, a potenciális Linux-felhasználókat elbizonytalanító (FUD) stratégiája nem volt sikeres, az IT- szakemberek számára az alacsony TCO (Total Cost of Ownership, teljes birtoklási költség) miatt továbbra is vonzóak maradtak a nyílt forráskódú megoldások.

A dokumentum hitelességét csak megerősítette, hogy néhány héttel később a Microsoft kiadta az IDC 2001 nyarán végzett felmérésének eredményét, amely szerint a bizonyos feladatok esetén a Windows 2000-alapú rendszerek fenntartása hosszú távon kedvezőbb, mint a hasonló Linuxos konfigurációké. A közzététel óriási vihart kavart, amely még most, januárban sem csendesedett le teljesen (a HWSW fórumában is él és virul a kérdéssel foglalkozó topik).

A legújabb, immár a nyolcadik Halloween-dokumentum az elmúlt évben innen is, onnan is felröppenő kormányzati Linux-használat megfelelő ellenpontozását sürgeti. Az állítólag Orlando Ayalától, a Microsoft eladási, marketing és szolgáltatói részlegének alelnökétől származó novemberi levél arra mutat rá, hogy a cég eddig nem reagált megfelelően a nyílt forráskódú szoftverek állami használatáról szóló hírekre, nem volt ezzel kapcsolatban elfogadott, egységes stratégia a Microsoft részlegei és leányvállalatai között. A levél szerint a jövőben a hasonló híreket egy PR-szakemberekből álló csoportnak kellene jelenteni, akik képesek az ilyen eseményekre megfelelően reagálni.

A Halloween VIII, valamint a sorozat előző darabjai a neves hacker, Eric S. Raymond bevezetőjével és kommentárjaival együtt a www.opensource.com-on olvashatóak teljes terjedelmükben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról