Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. december 12. 16:12

Idő előtti lenne a hazai tartalmak "címkézése"

A hazai internet tartalmi kínálatának elégtelensége miatt idő előtti, a szolgáltatókra pedig aránytalan terhet ró a címkéző-szűrő szoftverek kötelező alkalmazása a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) szerint.

[HWSW] A hazai internet tartalmi kínálatának elégtelensége miatt idő előtti, a szolgáltatókra pedig aránytalan terhet ró a címkéző-szűrő szoftverek kötelező alkalmazása a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) szerint.

Az MTE a mai évzáró sajtótájékoztatójáról kiadott közleményében jelzi: nem zárkózik el a tartalmakat szűrő szoftverek alkalmazásától, ám annak bevezetését egyelőre csak önkéntes alapon tudja elképzelni. Ugyanakkor az MTE álláspontja szerint az állami jogalkotásnak olyan környezetet kell teremteni, amely a hatékony önszabályozást elő tudja segíteni, és az ahhoz elengedhetetlen, gyors, bíróságon kívüli alternatív vitarendezési eljárásoknak kellő alapot ad.

Az MTE felhatalmazás és erőforrások hiányában a tagság körén kívüli ügyekben nem tud eljárni, a tagokkal kapcsolatos ügyekre azonban egy panaszbizottság létrehozását kezdeményezi (az MTE tagsága jelenleg: Axelero, econet.hu, HVG Online, Index.hu, Népszabadság Online, Mimoza Communications, Korridor Internet-teletext). Ugyanakkor az MTE ad-hoc bizottságot működtet, mely egyes szolgáltatók és szolgáltatások vizsgálatát végzi el.

Az MTE a közelmúltban dolgozta ki tagjaival közös álláspontját a híreket illetve hírcímeket gyűjtő és megjelenítő portálokkal kapcsolatban. Az MTE álláspontja szerint azok a hírgyűjtő szájtok, melyek engedély nélkül linkelnek egy tartalomszolgáltató hírére, a nyilvánossághoz közvetítési jog sérelmét követik el.

A tartalomszolgáltatók felhívták a figyelmet a "tükrözés" jogellenes voltára is: az internetes tartalmak intranet rendszerekre való átmásolása az idén hatályba lépett, adatbázisokat védő törvénybe ütközik. Mindkét esetben felhívják az érintettek figyelmét, hogy az eredeti tartalmak szolgáltatójával kell felvenniük a kapcsolatot, hogy a linkelés, illetve a tartalom másolásának feltételeiről megállapodjanak.

Az MTE jövő évi tervei közt szerepel gyermek- és ifjúságvédelmi rendszerek honosítása, közhasznú tartalmak minősítése és fejlesztése, az egyesület tevékenységi köreinek megfelelő tagozatok megalakítása, a korábban már említett internetes panaszbizottság és ad hoc bizottság létrehozása valamint műhelytanulmányok készítése és workshopok szervezése.

Szólj hozzá a fórumban!

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 22:02

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!