Szerző: roberto

2002. december 9. 10:50

A Linuxvilág magazin decemberi számának tartalmából

A Linuxvilág magazin friss számának szokásos havi

A Linuxvilág magazin friss számának szokásos havi hírei között több érdekes beszámolót és interjút is olvashatunk, Szaló István Suhajda Atillával, a Hírközlési Minisztérium információs társadalom programok helyettes államtitkárával beszélt a Pedegógus PC pályázatról és a Linux állami támogatásáról, Gibizer Tibor a IV. GNU/Linux Szakmai Konferencia eseményeiről számol be két oldalon, majd az UHU Linux tűzfal és az UHU Linux szerver hamarosan megjelenő változatainak lehetőségeit mutatja be, Szy György pedig az SCO területi igazgatóját, Greg Bogochwalskit kérdezte az United Linuxról.

Folytatódik az októberi Qt-cikk, A Qt Designer után most a Qt Linguist kerül elő, amelynek segítségével grafikus programjainkat többnyelvűvé tehetjük (Patricia Jung, Grafikus felület programozása Qt-ban, 2. rész). Garzó András operációs rendszerekről szóló sorozata is megy tovább (Séta a lemezes egységek körül), a decemberi számban a blokkeszközök kerülnek a terítékre. A kezdők számára lehet érdekes a Muzsikáló Linux (Garzó András), amelyben néhány tippet olvashatunk a Linux alatti rippelésről és zenehallgatásról, sajnos a szövegben nem esik szó az OGG formátumról. A CD-írás lépésről lépésre (Fülöp Balázs) a CD-íráshoz alkalmas kernel fordításától az XCDRoast használatba vételéig minden fontos lépést bemutat.

Szaló István a GCC további kapcsolóinak használatába, illetve a statikus és osztott könyvtárak fordításának rejtelmeibe vezeti be az olvasót (A GNU fordítógyűjtemény, 2. rész). A Szaktekintély rovatot Greg Kroah-Hartman nyitja meg, útmutatójából kiderül, hogyan kell használni a 2.5-ös kernelhez választott, sokat vitatott BitKeeper nevű kódkarbantartó rendszert (Rendszermag-bűvölési útmutató). Több mint 10 oldal foglalkozik hálózati kérdésekkel, a Netfilterből és az Stunnelből Mick Bauer leírása alapján olyan titkosított csatornákat hozhatunk létre hálózatunkban, amelyekhez csak az általunk kiválasztott felhasználók férhetnek hozzá (Biztonság a helyi hálózaton: IP Tables). Matteo Pelatti a kernel IP multicasting lehetőségeiről értekezik (Csoportszórásos útválasztókód a rendszermagban), Ibrahim Haddad és Marc Blanchet pedig az IPv6-ot mutatják be. A Fogadó a Linuxhoz decemberi receptje a távoli X-terminálok létrehozásának módjait írja le.

Az újság CD-mellékletét teljes egészében a csaknem fél éve megjelent Debian Woody első CD-je tölti ki.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett a tolakodó neologizmus mellett, amit az 55. oldal alján és még később is a cikkben (Biztonság a helyi hálózaton: IP Tables) döbbenten olvashattunk: a session, továbbá a SID (session ID) a magyar fordításban rendre szezonként, illetve szezonazonosítóként szerepel. Ráférne a fazonigazítás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról