:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. november 6. 16:49

A második Magyarországi Nagy Testvér Díj jelöltjei

Magyarországon idén másodszor kerül kiosztásra a Nagy Testvér Díj, melyet a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően azok a magánszemélyek, cégek, állami intézmények kapnak, akik/amik a legtöbbet tették az emberek (elektronikus) magánszférájának megsértéséért. A magánszféra védelméért legtöbbet tevő szervezet vagy magánszemély a pozitív e-privacy díjat nyeri el. A döntést hozó zsűri idén az alábbiakat találta-ítélte esélyesnek Nagy Testvér Díjra:

[HWSW] Magyarországon idén másodszor kerül kiosztásra a Nagy Testvér Díj, melyet a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően azok a magánszemélyek, cégek, állami intézmények kapnak, akik/amik a legtöbbet tették az emberek (elektronikus) magánszférájának megsértéséért. A magánszféra védelméért legtöbbet tevő szervezet vagy magánszemély a pozitív e-privacy díjat nyeri el. A döntést hozó zsűri idén az alábbiakat találta-ítélte esélyesnek Nagy Testvér Díjra:

Cégek Nagy Testvér Díja:

  • BSA: hatóságnak tünteti fel magát és fenyegetően lép fel a felhasználók ellen, noha csupán egyes szoftvergyártók érdekképviseletére létrehozott nonprofit szervezet.
  • Magyar Hírlap: szigorúan üzleti alapokon megszerzett és idő előtt jogtalanul közzétett olyan adatokat, melyek közzétételét a Mécs-bizottság munkájának befejezése utánra ígérte.
  • Microsoft: a Passporton keresztül adatokat gyűjtött a felhasználók internetezési szokásairól anélkül, hogy erről tájékoztatta volna őket; a Windows 2000 SP3 telepítéséhez olyan licencet kell elfogadni, melynek értelmében a Microsoftnak joga van a számítógépen található szoftverekről adatokat gyűjteni; a Microsoft Media Player folyamatosan jegyzi, hogy a felhasználó milyen zeneszámokat hallgat, stb.

Állami Szervek Nagy Testvér Díja:

  • Magyar Rádió: a Magyar Rádió munkatársait írásban kötelezték, hogy az átvilágítás eredményét mutassák be -- noha erre a Rádiónak nem lett volna joga.
  • ORTT: miután évek óta kísérleteket tesz az internetszabályozásra, 2002-ben olyan tervezettel állt elő, melynek értelmében szűrést kellene bevezetni a "káros anyagoknak" a kiskorúaktól való távoltartására.

Magánszemélyek Nagy Testvér Díja:

  • Lakat T. Károly: közszolgálati televízió munkatársaként a Való Világ házba tett látogatásáért és különösen a gyilkosság elkövetésével gyanúsított kiskorú S. K.-val folytatott televíziós interjúért, illetve eddigi, a médiában való tevékenységéért.
  • ismeretlen lehallgató: az az ismeretlen lehallgató, aki feltörte Friderikusz Sándor hangpostáját és ezzel megmutatta, hogy miként lehet a modern technológiát felhasználva megsérteni az emberek magánszférját.

Közönségszavazatok Díja:

  • VII. kerületi önkormányzat a kerület teljes bekamerázásáért: az önkormányzat -- Magyarországon először -- nem csupán teljesen bekamerázta az egész kerületet, de emellett adatvédelmi biztosi vizsgálat is folyik ellene, mert kétséges, hogy jogszerű-e, hogy magáncég üzemelteti a kamerákat a rendőrség helyett.
  • Microsoft: a Passport-on keresztül adatokat gyűjtött a felhasználók internetezési szokásairól anélkül, hogy erről tájékoztatta volna őket; a Windows 2000 SP3 telepítéséhez olyan licencet kell elfogadni, melynek értelmében a Microsoft-nak joga van a számítógépen található szoftverekről adatokat gyűjteni; a Microsoft Media Player folyamatosan loggolja, hogy a felhasználó milyen zeneszámokat hallgat, stb.
  • Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az adatvédelmi biztos hivatalának bekamerázásáért: Bár a zsűri birtokába jutott információk szerint a bekamerázást Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok biztosa rendelte el, a zsűri szerint az adatvédelmi biztosnak kötelessége lett volna fellépni ellene. Megjegyzés: Az Országgyűlési Biztosok Hivatala 2002. november 4-én juttatott el a jelöléssel kapcsolatban további, máshogyan nem hozzáférhető információkat, a Zsűri ezeket is figyelembe véve fogja meghozni a végső döntést.

Pozitív nagy Testvér Díj:

  • Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete: a nyílt forráskódú Linux terjesztéséért és a honosításban vállalt szerepért. A nyílt forráskód a leghatékonyabb eszköz a beépített hátsó ajtók és az egyéb, a felhasználók megfigyelését lehetővé tevő megoldások ellen.

A Privacy International 1998-ban hozta létre a Nagy Testvér Díjat az elektronikus magánszférát leginkább megsértő magánszemélyek, cégek és állami intézmények számára. Jelenleg évente kiosztják Angliában, az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztriában, Dániában, Hollandiában, Németországban, Finnországban, Franciaországban, Spanyolországban, Svájcban és 2001 óta évente Magyarországon is. A jelölés illetve a szavazás az interneten keresztül zajlik, a Nagy Testvér Díj honlapján.

Az idei díjazottak kihirdetésére november 7-én kerül sor.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.