:

Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 28. 01:23

Illegálisan használt GPL-es kódot a Sigma Designs a nemrég kibocsátott MPEG-4 kodekjében

GNUs
GNU's Not Unix[NewsForge, XViD.org] Az MPEG 1, MPEG 2 és MPEG 4 dekóderchipjeiről ismert kaliforniai székhelyű Sigma Designs Inc-t meglehetősen rossz színben tünteti fel egy hír, amely néhány napja járta be a linuxos sajtót. A cég még júniusban közzétett egy Windows rendszerekhez készített, kódolásra és dekódolásra egyaránt alkalmas MPEG-4 kodeket. A szoftver megjelenéséről itt a HWSW hasábjain is beszámoltunk.

Az azóta eltelt két hónapban különös dolgok történtek az említett kodek körül. Teljesen véletlenül kiderült, hogy a Sigma REALmagic MPEG-4 Video Codec néven megismert, ingyen letölthető, de zárt forráskódú szoftver valójában az XViD projekt által készített kodekre épül. Az XViD azonban a GNU GPL (General Public License) feltételeivel terjesztett szabad szoftver, ez azt jelenti, hogy bármilyen XViD-en alapuló szoftvert csak a GNU GPL feltételeivel (forráskód kiadása, az eredeti programozók szerzői jogainak feltüntetése, redisztribúció tiltásának kizárása) lehetett volna kibocsátani.

Az XViD projekt tagjai fel is hívták a Sigma Designs figyelmét a problémára, de a cég érdemben nem foglalkozott velük, ehelyett előrukkoltak a REALmagic kodek 1.1-es változatával, amely éppúgy az XViD-re épített, mint az első verzió, de különféle egyszerű trükkökkel megpróbálták eltüntetni az árulkodó nyomokat.

A múlt hét végén, miután az XViD projekt úgy döntött, hogy nyilvánosság elé tárja az ügyet (sőt a projekt jelenlegi honlapján a REALmagic kodek visszafejtett, az XViD kodekkel szinte tökéletesen egyező részletei is fellelhetőek) a Sigma Designs sajtóközleményt adott ki álláspontjáról.

A közleményben a cég azt állítja, hogy valóban felhasználták a REALmagic kodek fejlesztése során az XViD projekt munkáját, de minderről a vezetőség nem tudott, és a cégen belüli vizsgálat azt is kiderítette, hogy az XViD-ből átkerült részletekért egyetlen (!) programozó felelős. A REALmagic kodek letöltési oldalán a hétvégén egy újabb, "source code" opció is megjelent, és pillanatnyilag a kodek teljes forráskódjára a GNU GPL feltételei vonatkoznak. Az XViD programozóinak szerzői jogai viszont továbbra sincsenek helyesen feltüntetve a kód megfelelő helyein. Az eset végleges megoldásáig az XViD fejlesztése szünetelni fog, a projekt a további lépéseken gondolkodik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.