Szerző: Bodnár Ádám

2002. január 31. 15:20

Betekintés az Itanium távoli jövőjébe: Madison, Montecito, Chivano

[CNET] Az Intel tavaly nyáron szerezte meg az Alpha processzorokkal kapcsolatos jogokat és technológiákat a Compaqtól, és a 2004 után megjelenő Itanium chipekbe várhatóan több ilyen megoldás is bekerül majd.

[CNET] Az Intel tavaly nyáron szerezte meg az Alpha processzorokkal kapcsolatos jogokat és technológiákat a Compaqtól, és a 2004 után megjelenő Itanium chipekbe várhatóan több ilyen megoldás is bekerül majd.

A megállapodás értelmében a Compaq az Alpha technológián alapuló vállalati processzorgyártás kulcsfontosságú elemeit átadja az Intelnek, és 2004-ig a teljes 64 bites vállalati szervercsaládját átállítja a továbbfejlesztett Itanium architektúrára.

A Compaq szerint még néhány évet igényben vehet az Itaniumhoz készült operációs rendszerek és alkalmazások fejlesztése, és még ennél tovább tarthat a vásárlók egyedi szoftvereinek portolása. A Compaq szerint 2003-2004 lesz az IA-64 platform virágkorának kezdete.

Az Inteltől kiszivárgott információk szerint először a Montecito és Chivano kódnevű processzorok lesznek azok, amelyeken érezhető lesz a Compaqtól átigazolt több mint 100 mérnök "keze nyoma". A Montecito várhatóan 2004-ben jelenik meg, a Chivano piaci premierjét pedig 2005-re vagy 2006-ra becsülik.

Az Intel természetesen nem kommentálta a híreket ugyanis a vállalat sosem ad ki információt még be nem jelentett termékekről. Az mindenesetre biztos, hogy a Compaqtól megszerzett mérnökök már jelenleg is dolgoznak az Itanium processzorok fordítóprogramjain.

Belsős források szerint a Montecito a Madison kódnevű chip utóda lesz, amely a hamarosan megjelenő McKinley-t váltja az Itanium családban. A Madison várhatóan 2003-ban jelenik meg és 1,2-1,6 GHz közötti órajeleken működik majd.

Mind a Madison, mind a Montecito 0,13 mikronos csíkszélességgel készül. A McKinley esetében még 0,18 mikronos technológiát alkalmaz az Intel. Jól értesült források szerint a Montecito lesz az első Itanium processzor, amelyben alkalmazzák a Hyperthreading technológiát.

A távoli jövőben megjelenő Chivano részletei egyelőre még homályosak, az mindenesetre valószínűsíthető, hogy a processzor már 0,95 mikronos csíkszélességgel készül. Elemzők úgy vélik, ez lesz az első Itanium, amely egy lapkán két magot tartalmaz -- hasonlóan az IBM Power4 vagy HP PA-8800 processzorokhoz. Mások szerint a Hyperthreading is a Chivanoban debütál.

Az Itanium jelenleg 733 és 800 MHz-es változatokban kapható. Az Intel tavaly május 29-én kezdte meg a Merced kódnevű magra épülő processzorok szállítását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról