Szerző: roberto

2002. január 11. 20:10

A szabad szoftverek prófétája, Richard M. Stallman hadat üzent a Word fájloknak

Tegnap és ma több szabad szoftverekkel foglalkozó site is leközölte Richard M. Stallman levelét, amelyben arra kéri a szabad szoftverek híveit, hogy harcoljanak az emailben kapott Word dokumentumok ellen.

Microsoft Tegnap és ma több szabad szoftverekkel foglalkozó site is leközölte Richard M. Stallman levelét, amelyben arra kéri a szabad szoftverek híveit, hogy harcoljanak az emailben kapott Word dokumentumok ellen.

Stallman szeretné elérni, hogy a Word felhasználói is belássák, nem helyes a Microsoft szövegszerkesztőjének használata, és még helytelenebb, ha a ".doc" formátumú fájlokat másoknak elküldik, hiszen a dokumentumformátum a kelleténél gyakrabban változik, a túl régi és túl új formátumú Word dokumentumok állandó problémát okoznak még a Microsoft szoftvereit használóknak is, ráadásul a Word fájlok technikai szempontból sem mondhatóak szerencsésnek, ugyanis makróvírusokat és nem megosztandó információkat (pl. a fájlban bentmaradó, de a szövegből törölt részeket) is tartalmazhatnak.

A szabad szoftverek aktivistája szerint a Word dokumentumformátumának levélben való továbbítása a címzetteket a Microsoft Word használatára (és a Microsoft monopóliumának erősítésére) kényszeríti, hiszen az említett formátum titkos, a benne lévő struktúrákat csak a Microsoftnál ismerik, bár vannak olyan szabad és nyílt forráskódú szoftverek, amelyek képesek a Word bizonyos formátumainak valamilyen szintű kezelésére.

Stallman az egyes szervezeteknél, sőt állami szerveknél tapasztalható gyakorlatot is elítéli, ugyanis nem ritka, hogy bizonyos intézmények, szervezetek csak Word formátumú dokumentumokat hajlandóak elfogadni. Az ellenállás roppant egyszerű: minden alkalommal, amikor ".doc" fájlt kapunk egy levélhez csatolva, udvariasan fel kell hívni a feladó figyelmét a Word formátum használatának hátrányaira, ehhez Stallman néhány mintát is mellékel. Az eredeti levél a www.newsforge.org-on olvasható.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

7

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.