Szerző: Habók Lilla

2017. február 1. 15:12

Akkut a hálózathoz: hatalmas telepek épülnek Amerikában

Három energiatárolós cég, a Tesla, az AES és az AltaGas Dél-Kaliforniában építkezett a Southern California Edison (SCE) villamosenergia ellátó megbízásából. Egyenként 80-120 megawattórás telepeket hoztak létre, hogy az energiahálózat ingadozását kiegyenlítsék.

Kis akkumulátorok milliói leválthatnák a fosszilis üzemanyagokat a Tesla szerint, de egészen eddig csak kisebb projekteket indítottak a koncepció vizsgálatára. Mostanában viszont három nagyméretű akkualapú energiatároló telep nyílik Dél-Kaliforniában, a Tesla, az AES és az AltaGas tulajdonában, amelyek megreformálhatják a helyzetet, mivel bármelyik előléphet közülük a legnagyobb erőművé - írja a Bloomberg.

Az új projekteket a 2015 végén bekövetkezett kaliforniai gázszivárgási katasztrófa indította el, melynek során százezer tonna metán került levegőbe, és a kitörést csak négy hónappal később sikerült megfékezni a szakembereknek. Egy újabb vészhelyzet elkerülése érdekében a Southern California Edison (SCE), vagyis az Egyesült Államok egyik legnagyobb villamosenergia ellátójának leányvállalata több megállapodást is kötött az energiatárolással kapcsolatban. Végül most nyitó tárolók mindegyike elképesztően gyors ütemben, az elmúlt hat hónapban valósult meg.

Illik a Tesla terveihez

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának hosszútávú tervei között egyértelműen az szerepel, hogy a cégére az emberek kevésbé az elektromos autóval, hanem inkább a tiszta energiával foglalkozó vállalatként tekintsenek - ezért is akarja a SolarCity beolvasztását a Teslába, erről szólnak a Panasonic-kal közös napelemgyártás hírei, és ezért volt fontos a cég számára az SCE megrendelése.

Az energiatárolók gyors telepítését részben a lítiumion akkumulátorok árának radikális esése teszi lehetővé, 2014-hez viszonyítva az áruk csaknem a felére csökkent. Az ipari méretű előállítást a Tesla kezdte el, Gigafactory gyárában otthoni háztartási használatra szánt Powerwall, és az ipari célokra készített Powerpack akkumulátorokat állít elő, amelyek összefűzhetőek és együttműködnek a napelemes rendszerekkel és képesek a begyűjtött megújuló energia elraktározására a felhasználásig. A mostani viszont az eddigi legnagyobb szabású megrendelés a Tesla számára, amelyekhez a Powerpack 2 (210 kilowattos) akkukat használta fel.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az energiahálózat ingadozásának kiegyenlítésére a dél-kaliforniai cég 80 megawattórányi (20 megawattos) akkumulátor telepítését rendelte meg a Teslától - ugyanennyit rendelt az AltaGas-tól és további 120 megawattórás (30 megawattos és különállóan egy 7 megawattos) telepet az AES-től. A Powerpack szekrények részeit a Tesla saját Gigafactory gyárában állította elő, és egymás mellé állítva építette fel a helyszínen. A telepeket a völgyidőszakban fogják tölteni (téli időszakban 22-06 óra között, nyáron 23-07 óra között), a csúcsidőszakban pedig áramforrásként használják. Ekkora mennyiséggel a Tesla közleménye szerint 2500 háztartás működhet egy napig vagy 1000 Tesla jármű tölthető fel.

Nagyszabású tervek

Kalifornia tervei között az szerepel, hogy az üzemek 2020-ra már több mint 1,32 gigawattos akkumulátorokat fognak tesztelni, miközben 2016-ban a tárolók kevesebb mint egy gigawattosak voltak (összesen ennyi energiát tudtak tárolni). A nagynak tűnő terv még így is kicsinek bizonyul amellett, hogy a Tesla önmagában 15 gigawattórát szeretne termelni 2020-ra - a kettő közötti mérőszám viszont más, átszámítva az új projektek többnyire 4 gigawattórásak (azaz egy gigawattos állandó teljesítmény mellett ennyi energia fogyasztható egy óra alatt).

A tervek megvalósításához Kalifornia megtette az első lépéseket a cégek megbízásával. A projekteknek tavaly év végéig kellett volna elkészülni, és nagyjából már készen is állnak a használatra, az élesbe állásukra talán csak pár hetet kell várni.

A megoldás elterjedése azért lenne fontos, hogy a megújuló energiaforrásokat szélesebb körben is igénybe lehessen venni. Amíg a tárolásuk nem teljesen megoldott, addig a fosszilis tüzelőanyagokkal felváltva lehet használni, mivel a tiszta energia nem mindig elérhető, például szélcsendben vagy éjszaka. A tárolók viszont pont ezeket az átmeneti időszakokat tudják áthidalni, és folyamatosan biztosítani a megújuló forrásokból származó energiát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról