Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Negyedmilliárdot fektet a Tesla akkugyárába a Panasonic

Hlács Ferenc, 2016. december 30. 11:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Egyre szorosabbra fonódik a Panasonic és a Tesla lassan egy évtizedre visszatekintő partnersége, miután a japán vállalat több mint 256 millió dollárt fektet az autógyártó Buffalóban épülő akkumulátorgyárába.

hirdetés

Lát jövőt a Tesla Motors napelemeiben a Panasonic, a japán cég több mint 256 millió dollárt fektet az elektromos autóiról ismert cég épülő buffalói napelemgyárába - az együttműködésről a cégek már októberben beszámoltak, eddig azonban nem lehetett tudni, pontosan mekkora összeggel száll be a Panasonic a projektbe. A két vállalat egy ideje már tartó partnersége ezzel még szorosabbra fonódik, és a Panasonic is egyre jobban bebetonozza az elmúlt években egyértelműen célkeresztjébe vett vállalati fókuszt.

A cégpáros tervei szerint már jövő nyáron meg akarja kezdeni a PV (fotovoltaikus) cellák és modulok gyártását. A megállapodás értelmében a Panasonic vezeti majd a napelemes rendszer gyártási folyamatait. Az épülő gyár egyébként egy mintegy 900 millió dolláros projekt, amelyet még a Tesla által bekebelezett SolarCity kezdett meg. Miután elkészült, a Forbes információi szerint a komplexum lesz Észak-Amerika legnagyobb PV modulokat gyártó üzeme lesz, amelyben a futószalagról napi 10 ezer eszköz gördül majd le. A várakozások szerint a gyár több mint 1400 alkalmazottat foglalkoztat majd.

A Tesla és a Panasonic partnersége egyébként már lassan egy évtizede virágzik, az autógyártó a japán vállalattól vásárolta elektromos járműveibe épített lítiumion akkumulátorait, a Panasonic továbbá a Tesla ambíciózus, Nevadában épülő Gigafactory akkugyárának is lelkes befektetője. A vállalatok együttműködése ráadásul nem merül ki a gyártásban, azok a napelemtechnológiák következő generációjának kifejlesztésén is közösen dolgoznak.

De Elon Musk cége nem csak a japán partnert hívja segítségül gyáraihoz, a Tesla november elején a német Grohmann Engineeringet is felvásárolta, hogy hatékonyabbá tegye akkugyártási folyamatait - ezzel együtt pedig egy új részleget is létrehozott, Tesla Advanced Automation Germany néven. Az akvizícióval a vállalat 700 alkalmazottat szerzett, jól illusztrálja azonban a cég nagyratörő terveit, hogy az a következő két évben a részleget további ezer mérnöki és technikusi állással bővíti majd.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!