Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 19. 11:15

Az LG-től vehet akkumulátorokat a Samsung

Beszállítói szerződést köthet egymással a Samsung Electronics, illetve a hazai konkurens érdekeltségi körébe tartozó LG Chem. A partneri együttműködés keretein belül utóbbi gyártó akkumulátorokat szállíthat a Samsungnak.

Egy harmadik cégtől is vásárolhat akkumulátorokat egyes jövőbeni termékeihez a Samsung - állítja a dél-koreai Chosun Ilbo. A vállalat ezzel tovább bővítené beszállítóinak számát, mellyel valószínűleg a Note 7 esetében tapasztalt problémákat igyekezne megelőzni a jövőben. Az új partner a konkurens LG érdekeltségi körébe tartozó LG Chem Ltd lehet, a forrás szerint 90 százalék a valószínűsége, hogy az üzlet létrejön.

A Note 7 esetében ugyanis két forrásból származtak az akkumulátorok, a dél-koreai gyártó érdekeltségi körébe tartozó Samsung SDI mellett a kínai Amperex Technology volt a másik beszállító. Előbbi az azonos név ellenére ez egy független vállalat, amely a tőzsdén forog, igaz, legnagyobb tulajdonosa (19,1 százalékos részesedéssel) a Samsung Electronics. Az hivatalosan nem került nyilvánosságra, hogy melyik beszállítótól származó alkatrésszel szerelt készülékek füstöltek el, mint ahogy még arra sincs egyértelmű magyarázat, hogy pontosan mi okozta a problémát, a lehetséges okok között a komponensek hibája, a töltésvezérlés hardveres vagy szoftveres része, illetve az akkumulátorok megfelelő mértékű fizikai védelmének hiánya is szerepel.

Amennyiben a kínai gyártópartner komponenseire vezette vissza a problémát a Samsung, úgy az sem kizárt, hogy annak a helyére érkezik az LG, de persze harmadik beszállítóként is megjelenhet majd. Egy további beszállítóval szilárdabb alapokra helyezhető a termékek gyártása, amennyiben a termelés bármilyen okból kifolyólag leállna vagy akadozna, akkor a termékekből hiány alakulhat ki, ami továbbgyűrűzhet a készülékek gyártásához, ezzel együtt pedig szállításához is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Erre például egy természeti katasztrófa mellett jó példa a gyári hibás komponensek esete, amely több beszállító mellett könnyebben kiszűrhető, illetve egy másik forrásból viszonylag gyorsan megoldható az alkatrész pótlása. A megosztottságnak ugyanakkor van hátulütője is, a több részre osztott, kisebb volumen miatt a vásárló fél kedvezőtlenebb megállapodást köthet a beszállítókkal, azaz a komponensek ára jó eséllyel magasabb lesz, mintha az egyetlen forrásból származna.

Talán elsőre furcsán hangzik, hogy a Samsung épp legnagyobb hazai konkurensének, az LG-nek érdekeltségébe tartozó LG Chemtől vásárolna komponenseket, ugyanakkor a jelenség egyáltalán nem példa nélküli. Ilyen az Apple-Samsung partnerség is, melynek keretein belül sokáig szállított komponenseket, illetve gyártott félvezetőt a dél-koreai vállalat konkurensének, miközben azok nem csak több piacon versengtek, de oda-vissza is perelték egymást több vitás szabadalmi kérdésben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról