Szerző: Gálffy Csaba

2016. szeptember 7. 14:00

Nagyon fájdalmas lesz a Note 7 visszahívása

Már lassan kirajzolódik, hogy mennyibe fog kerülni az új csúcsmodell látványos hibája - miliárdoktól eshet el a cég.

Jelentős, milliárd dolláros nagyságrendű kiadás lehet a Samsungnak a Note 7-visszahívás - derül ki a Bloomberg által gyűjtött adatokból. Az üzleti lap által megkérdezett elemzők szerint a forgalmazás két hetében mintegy 2,5 millió Note 7-et értékesíthetett a Samsung világszerte, ezek visszahívása pedig 1 milliárd dollár körüli költséget eredményezhet a dél-koreai gyártónak.

Mint arról mi is beszámoltunk, a néhány hete bemutatott Note 7 okostelefon visszahívására kényszerült a Samsung, miután kiderült, hogy az akku töltés közben gyúlás- és robbanásveszélyes. A hiba csak a kínai piacra szánt verziót nem érinti, így a cég gyors belső vizsgálat után azonnal felfüggesztette az értékesítést és globális visszahívást hirdetett meg, amelynek keretében minden addig eladott telefont kicserél.

A visszahívás nagyon rosszkor jön a Samsungnak, a vállalat az elmúlt évben tette rendbe a komoly válságba került okostelefongyártását, a megszerzett lendületet törheti ketté a Note 7 problémás rajtja. A cég ugyanis nem véletlenül időzítette azt augusztusra: szeptember ugyanis hagyományosan az iPhone-é, a médiát és az eladásokat is a "Jézusfon" uralja egészen karácsonyig, emiatt ebből az időszakból minden versenytárs elmenekült és vagy korábban, legkésőbb augusztusban, vagy később, a január-februárban esedékes MWC-n mutatja be új termékeit. A Samsung is így tett nemrég, a Note 5 és a 7 is augusztusra került át (korábban szeptember-október volt e modellek rajtja). Elképzelhető, hogy ez az átmozgatás és a megrövidülő fejlesztési ciklus is közrejátszhatott a problémában, ez ugyanis hatalmas terhet rak a beszállítói láncra és megnő a hibázás lehetősége is.

A visszahívás közvetlen költségén túl így a telefon "második eljövetele" már az iPhone-os zónába esik majd, ami várhatóan komolyan visszafogja a keresletet a termék iránt. Ugyanis az eredeti termékterv szerint a Note 7-nek lett volna egy kényelmes hónapja az iPhone globális rajtja előtt, így viszont a két telefon egymás mellett áll majd a szolgáltatók polcain, hasonló árazás és specifikációk mellett pedig az új iPhone erősebb kihívó lesz, mint az egy éves, tavalyi modell.

A Bloomberg által megszólaltatott szakértők szerint ráadásul nem is a közvetlen költségek ártanak leginkább a Samsungnak. A cég az elmúlt években elég erős márkát tudott kiépíteni az okostelefonos piacon, amellyel a versenytársak fölé tudta pozicionálni magát a prémium kialakítású (és árazású) telefonokkal, és gyakorlatilag egyedüliként mert azonos árszinten szembeszállni az Apple-lel. A márkastratégia eddig roppant sikeresnek bizonyult, a cég profitja szárnyal, a "robbanó telefon" bélyege azonban könnyen rásülhet a márkára, ezzel eltüntetve annak prémium jellegét.

A milliárdos kiadást a gyártó egyébként nem erősítette meg, Koh Dong Jin, az okostelefonos divízió feje egy szöuli sajtótájékoztatón csak "szívfacsaró összeget" említett. Ha az elemzők becslése igaz, akkor sem üt léket a milliárdos kiadás a cég könyvelésén, a Samsung Electronics idei várható nettó profitja ugyanis meghaladhatja a 20 milliárd dollárt, ennek 5 százalékát viheti el a visszahívás.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A kiadás egy részét ráadásul valószínűleg a beszállítóra tudja majd hárítani a Samsung. A beszállítót ugyan a cég nem nevezte meg, nyílt titok, hogy a robbanásveszélyes alkatrészt a Samsung SDI gyártja. Az azonos név ellenére ez egy független vállalat, amely a tőzsdén forog, igaz, legnagyobb tulajdonosa (19,1 százalékos részesedéssel) a Samsung Electronics. Ez a cég egyébként az, amely Gödön éppen akkugyár építésébe kezdett, amelyekkel az európai elektromos autók piacát kívánja kiszolgálni (a cég korábban képcsőgyárat is üzemeltetett nálunk).

Vékony telefon, vastag profit

Nem véletlen egyébként, hogy a Samsung minden erejével a prémium szegmens felé igyekszik a telefonos portfóliót mozgatni - itt van ugyanis a profit. A Credit Suisse elemezése szerint a Note 7 mintegy 600 dolláros nettó árából 108 dollár tiszta profitot könyvelhet el a gyártó. Az elemzők szerint a negyedévben 4-5 millió, a karácsonyi három hónapban pedig 8-9 millió darab értékesítését tervezhette a cég, vagyis hangon 1,3-1,5 milliárd dollárnyi nettó eredményt termelt volna ez a modell önmagában. A visszahívással tehát két negyedévnyi Note 7 értékesítést nullázhat ki a Samsung.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról