Szerző: Asztalos Olivér

2016. július 12. 16:13

PC-piac: fény az alagút végén?

Biztatóak lehetnek a második negyedéves adatok a PC-piac gyógyulását illetően, az eladások csökkenése mérséklődött, az USA-ban pedig már pozitívba fordult a mutató.

Lassulni látszik a PC-piac hanyatlása, a Gartner legfrissebb jelentése szerint globálisan már "csak" 5,2 százalékkal kevesebb PC fogyott a második negyedévben mint egy évvel korábban. Eközben az Egyesült Államokra vetítve már pozitív eredmény jött ki, amire régóta nem volt példa.

A gyártók által az értékesítési csatornába leszállított (tehát nem a végfelhasználók által megvásárolt) számítógépek (asztali PC-, laptopok, ultrabookok és hibrid eszközök) mennyisége a tavalyi 67,9 millióról 64,3 millióra esett vissza a második negyedévben. A Gartner adatai szerint ez már a hetedik olyan egymást követő negyedév mely negatív eredményt hozott, de biztató, hogy a csökkenés mértéke a korábbiaknál kisebb. Az első negyedévben még 9,6 százalékos visszaesésről számolt be a piackutató, azt megelőzően pedig 8,3 százalékkal csökkentek az eladások.

A második negyedéves, 5,2 százalékos csökkenés hátterében régi problémák állnak, a Gartner szerint első helyen továbbra is a nagyon erős dollár szerepel, mely elsősorban az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régiót és Dél-Amerikát érinti hátrányosan, immár nagyjából második éve. Utóbbi kontinensen további komoly problémát jelent az instabil politikai és gazdasági helyzet. Emiatt 5 millió alá is beeshet az értékesített darabszám, ami negatív rekordot jelentene Dél-Amerika PC-iparának történelmében.

Az EMEA régióban 17,8 millió PC fogyott a második negyedévben, ami 4,3 százalékos csökkenés az előző év hasonló időszakához viszonyítva, melynek okát a gyengülő eurónak tulajdonítják az elemzők. A Gartner a Brexitre is kitért, mely (egyelőre) ugyan nem befolyásolta az eladásokat, de az Egyesült Királyság EU-kilépése hosszabb távon bizonytalanságot eredményez, ami akár a teljes piacra is negatív hatással lehet. Ezen felül borítékolható, hogy a brit piac következő néhány negyedévére rányomja bélyegét a népszavazás végeredménye miatt gyengülő angol font.

Az APAC (Ázsia Csendes-óceáni térség) régió mutatta a legnagyobb, 6,3 százalékos visszaesést, 22,7 millió leszállított PC-vel. Mindez több okra vezethető vissza, egyrészt ebben a régióban a legkevésbé népszerű konzumer eszköz a PC, az okostelefonok és a tabletek több országban is lényegesen kelendőbbek. Ezen felül a stagnáló gazdaság, illetve a közelmúlt választásai (Ausztrália, Fülöp-szigetek, Dél-Korea) álltak útjába a befektetéseknek. Kínában 6,4 százalékkal csökkentek az értékesítések, ami a Gartner szerint a gyengülő üzleti bizalomra vezethető vissza.

Az USA eredményeire részletesebben kitért a közlemény, itt 15-ről 15,2 millióra nőtt az értékesített PC-k száma, ilyen tendenciát pedig öt negyedév óta nem látott az iparág. A szerény, 1,4 százalékos pozitív eredményből ugyanakkor egyelőre nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a Gartner elemzője szerint. Emellett a jelentés megemlíti, hogy az USA közszférája jellemzően a második és harmadik negyedévben intézi PC-s vásárlásait, így a mostani eredmény egy egészséges igényre utalhat a szektorból.

Hosszú idő után botlott az Apple

A második negyedév nyertese a Dell, az amerikai gyártó 3,1 százalékkal növelte globális részesedését, ami továbbra is a harmadik helyre elég. A másik véglet az Apple, aki több negyedévig sikeresen dacolt a visszaeséssel, még a leggyengébb időszakokban is növelni tudta eladásait, aminek most egycsapásra vége szakadt, a márka 4,9 százalékos csökkenést produkált a Gartner szerint. A lehetséges okokról nem esett szó, de hanyatlásban valószínűleg közrejátszhat az egyre korosodó termékpaletta, az Apple PC-kínálatára már igencsak ráférne egy alaposabb frissítés.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az élen nem történt komolyabb változás, ugyanakkor a Lenovo eladásai 2,2 százalékkal csökkentek, miközben a második helyezett HP Inc egy 1,8 százalékos pozitív eredmény produkált, így a két gyártó valamivel közelebb került egymáshoz, de az őrségváltásra egyelőre nem került sor. Az amerikai gyártó továbbra is vezeti az EMEA régió eladásait.

Amerikában még nagyobbat ugrott a Dell, 8,9 százalékkal növelte eladásait a gyártó, de a Lenovo még ennél is jobbat ment, a kínai vállalat 9,2 százalékos növekedést produkált, miközben a HP Inc csak szerény 0,9 százalékos pluszt tudott felmutatni. Az Apple növekedő pályán is pofonba futott, hazai terepen 9,3 százalékkal csökkent a vállalat PC-s eladása.

Napfény vagy csak felvillanás?

A Gartner korábban kiadott előrejelzése szerint idén megáll a PC-piac csökkenése és jövőre már minimális növekedésre is lehet számítani. Bár a friss eredmények épp ezt támaszthatják alá, túlzott optimizmusra egyelőre még sincs ok, nem kizárt, hogy a mostani számok háttérben készletfelhalmozás, tehát nem egy állandó jelenség áll, sok múlik majd a harmadik és negyedik negyedéves piaci igényeken, melyek után már tisztább lesz a kép. A piackutató továbbra is növekedési potenciálként hozza fel a Windows 10-et, ugyanis a Gartner szerint az üzleti ügyfeleknél év végén kezdődhet meg az átállás az operációs rendszerre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról