Szerző: Voith Hunor

2016. április 04. 14:00:00

Az ultrabookok és hibridek állíthatják meg a PC-piac csökkenését

A Gartner szerint az asztali PC-k iránti kereslet csökkenését az ultramobil kategória ellensúlyozni tudja majd, sőt, 2017-től összességében újra növekedésnek indulhat a PC-piac forgalma.

Régóta tartó hanyatlást követően jövőre visszatérhet a növekedéshez a PC-piac - áll a Gartner friss előrejelzésében. A piackutató szerint idén még visszaesés lesz (bár a tavalyi összvolumenhez képest csak ötmilliós csökkenést vár a cég), de 2017-től újra növekedési pályára fog állni a szektor, köszönhetően az ultrahordozható notebookok és hibrid (2-in-1) gépeknek köszönhetően. Az asztali számítógépek és hagyományos notebookok népszerűsége viszont tovább fog esni, 2018-ban a tavalyihoz képest közel harmincmilliós volumencsökkenéssel számol a Gartner.

A piackutató kiemeli, hogy az Intel Skylake alapokra építkező, Windows 10-es gépek hozhatják el a régóta várt fellendülést. Egy korábbi jelentésből kiderült, hogy a Microsoft új, amúgy sikeres operációs rendszere önmagában egyelőre kevés volt a csökkenő trend megfordításához, de idén és főleg jövő évtől kilőhet az Intel-Microsoft páros együttműködésére épülő könnyű laptopok és hibrid gépek népszerűsége.

A Gartner a tabletpiacra is kitér, a cég szerint idén 3,4 százalékkal kevesebb táblagép fog fogyni, mint 2015-ben. Érdekes, hogy ezen szegmenst illetően nagy a szórás a különböző piackutatók között: a Digitimes például 5 százalékos visszaeséssel számol, az ABI Research szerint viszont a csökkenés olyan mértékű lesz a következő években, hogy 2021-es a mostani 190-200 milliós értékesítés 140 millióra fog zsugorodni.

Okostelefonok: már "csak" egyszámjegyű növekedés

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Ebben az évben a Gartner másfél milliárd okostelefon eladására számít, 7 százalékkal többre, mint amennyi a 2015-ös volumen volt. A cég egyik kutatási igazgatója megjegyezte, hogy eddig a gazdasági nehézségek nem nagyon hatottak az okostelefon-eladásokra, de ennek vége: két kulcsfontosságú piac (Kína, Egyesült Államok) is stagnálni fog idén. Persze a másfél milliárd darab még mindig elképesztően sok, és jól mutatja, a fejlődő országok "okostelefonosodása" mellett azért a nagyobb vásárlóerővel rendelkező régiókban sem hagyott még igazán alább a gyakori modellfrissítési hajlandóság.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 14:41

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.