Szerző: Koi Tamás

2016. június 24. 12:50

Itthon is dübörög a mobilnet következő sebességfokozata

Gyors ütemben fejlesztik a frekventált területeken lévő bázisállomások kapacitását a magyar mobilszolgáltatók. A Telenor mostanra már 180 állomáson kapcsoltba be az elméletileg akár 300 Mbps sávszélességet nyújtó LTE Advanced technológiát, a Telekomnál pedig 18 városban gyorsult fel a hálózat.

A felhasználók igényeit jóval megelőzve egyszerre fejleszti (többségében közös) bázisállomásainak kapacitását a Telenor Magyarország és a Magyar Telekom. A Telenor képviselői tegnap újságírók körében bejelentették, hogy mostanra a szolgáltató 180 bázisállomásán működik az elméletileg akár 300 Mbps sávszélességet biztosító LTE Advanced technológia, miközben a Telekom 8 kelet-magyarországi megyeszékhelyen és 5 másik városban, összesen 100 állomást érintve növelte meg mostanra az átviteli sebességet (a Telekomnál Budapesten csak teszthálózatban működik jelenleg LTE-A cella). A szolgáltatóknál ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a bővítés célja nem feltétlenül az, hogy minden egyes kliens számára több száz megabites letöltést biztosítsanak, hanem hogy a párhuzamosan jelentkező adatlekéréseket rövidebb válaszidővel, azaz hatékonyabban, gyorsabban szolgálja ki a rendszer.

Négy és feledik sebesség

A Telenor áprilisban jelentette be, hogy Budapesten, illetve néhány vidéki nagyvárosban összesen 15 állomáson aktiválta az LTE Advanced technológiát - a nagykapacitású cellák száma azóta több mint a tízszeresére nőtt, év végére pedig elérheti a 700-at, közölte Sepsi Zsolt, a Telenor Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese. A Telekom ígérete szerint is jelentősen bővül majd az LTE-A cellák száma, az év végéig "több száz" újabb állomáson kapcsolja be a technológiát a cég. A bővítés továbbra is elsősorban a nagyvárosokra, illetve a turisztikai szempontból frekventált területekre, így a balatoni régióra, valamint a fesztiválhelyszínekre fókuszál.


Egyelőre csak a csúcskészülékek kiváltsága az LTE Advanced

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Telekom és a Telenor egyébként részben egymás kapacitásait bérelve (illetve viszontbérelve) már 2014-ben képes volt elérni a nagy lefedettséget biztosító LTE800-as hálózaton a 150 Mbps elméleti kapacitás-határértéket. Az LTE Advanced technológia ennek is a duplájára képes az úgynevezett vivő aggregáció eljárással, mely több frekvenciasávot kapcsolt össze, ezzel megnövelve a cellák kapacitását. A szolgáltatók a vivő aggregáció során a 800 és az 1800 MHz-es sávokban fogják össze a frekvenciablokkokat a nagyobb sávszélesség elérése érdekében.

A kapacitásnövelés egyben kitűnő eszköz lehet a cellák jelterhelésének csökkentésére, egyszersmind az LTE-A képes mobilok CPU-terhelése is csökkenhet, hiszen a készülék rövidebb idő alatt cserél adatot a bázisállomással. Ma egyébként a felhasználóknál lévő 4G-képes mobiloknak körülbelül negyede LTE-A képes a Telenornál, a maximális sávszélesség kihasználásához pedig szolgáltatótól függően megfelelő díjcsomag is szükséges lehet (a Telenornál nincs semmilyen szegmentáció ezen a téren, a Telekom viszont megkülönbözteti egymástól az előfizetéseket az elérhető maximális sávszélességet tekintve).

A vidék sem maradhat ki

A szolgáltatók a maximális sávszélesség növelése mellett a hálózati lefedettséget is igyekeznek folyamatosan bővíteni. Erre egyébként kötelezi is őket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal 2014-ben kötött hatósági szerződés is. A Telenor ennek kapcsán bejelentette, hogy mostanáig 350 darab, ezer lakosúnál kisebb települést kellett volna lefednie mobilinternettel, de a vállalat már 808 település esetén lefedettséget biztosít. A frekvencia elnyerése (2014 év vége) óta a kültéri lakossági 4G lefedettség 52%-ról 97%-ra nőtt a Telenornál, a Telekomnál pedig jelenleg 97,5%-os az országos kültéri lefedettség.

A cégek a következő fejlesztési lépcsőben várhatóan a jelenleg mintegy 70-80% körüli beltéri lakossági szélessáv-lefedettség növelésére is nagyobb hangsúlyt fektethetnek. Érdekesség, hogy az erre leginkább alkalmas 3400-3800 MHz-es sáv szabad blokkjaira kiírt, nemrég véget ért frekvenciaárverésen sem a Telenor, sem a Telekom nem vett részt.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.