Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 11. 09:30

Asztali klienst kap a WhatsApp

Windowson és OS X-en is saját, natív klienssel bővít a Facebook tulajdonában lévő WhatsApp. A több mint egymilliárd felhasználónál járó szolgáltatás ezzel behozza lemaradását kisebb konkurensei mögött.

Asztali klienssel egészül ki a WhatsApp, a legnépszerűbb mobilos csevegőapp mostantól önálló PC-s alkalmazásként is elérhető. A chatplatform persze eddig sem volt teljes mértékben száműzve a notebookokról és asztali gépekről, noha a felhasználók ezeken egészen idáig csak webapp formájában vehették igénybe a szolgáltatást.

A frissen bejelentett, a böngészőn kívülre költöztetett asztali alkalmazás számos előnnyel szolgál a webes felülettel szemben, többek között lehetővé teszi az asztali értesítések használatát, illetve számos billentyűparancs előtt is utat nyit. A szoftver Windows és OS X rendszerekre is elérhető, a Microsoft rendszere esetében 8-as vagy újabb, az Apple-énél pedig legalább 10.9-es verzióra van szükség a használatához. Sajnos a különböző Linux disztribúciók felhasználói ebből a körből kimaradnak, és egyelőre úgy tűnik, a vállalat számukra a későbbiekben sem ad ki hasonló klienst, így kénytelenek lesznek a valamivel több mint egy éve kiadott webappra hagyatkozni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A WhatsApp az új szoftverrel több konkurens csevegőplatformmal szemben is behozza lemaradását, nem mintha ez a lemaradás tükröződne a felhasználók számában: a cég idén februárban lépte át az elképesztő, egymilliárd havi aktív felhasználós küszöböt. Mindenesetre miután az olyan chatappok, mint a Viber, a WeChat vagy a Telegram már szinte a kezdetektől fogva kínálnak natív asztali szoftvert is a mobilalkalmazások mellé, nem is beszélve azokról a megoldásokról, amelyek PC-n kezdték pályafutásukat, mint a Skype, a Facebook tulajdonában lévő cégnek sem ártott bővíteni a fegyvertárat. A vállalat az utóbbi időben láthatóan igyekszik tartani a lépést a riválisokkal, nemrég jelentette be például, hogy szolgáltatása teljes titkosítást kap.

Az asztali WhatsApp kliens használata valószínűleg minden felhasználó számára magától értetődő lesz, ahogy a cég is fogalmaz, lényegében a mobilapp kiegészítéséről van szó. Maga a felhasználói felület és a UX egyébként a webalkalmazásból lehet ismerős, annak legnagyobb részét láthatóan abból emelte át a cég. A PC-s WhatsApp klienst az érdeklődők már most kipróbálhatják, a szoftver ingyenesen letölthető a cég kapcsolódó weboldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról