Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 1. 10:30

Tovább zuhannak az SSD-árak

Folytatódik az első három negyedéves trend, tovább esnek az SSD-árak. Egy friss előrejelzés szerint a zuhanásnak távolról sincs vége, jövőre még olcsóbbak lehetnek a flash-alapú meghajtók.

Tovább folytatódik az SSD-árak zuhanása, állapítja meg a DRAMeXchange elemzése. A memóriatőzsde adatai alapján a negyedik negyedév decemberig tartó időszakában újabb 10 százalékos esést szenvedett a flash-alapú meghajtók árazása. Eszerint tovább folytatódik az év korábbi időszakában tapasztalt, negyedévenkénti körülbelül 10 százalékos szekvenciális csökkenés.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Alan Chen, a cég menedzsere elmondta, hogy jövőre tovább közelíthet egymáshoz a mainstream SSD-k és HDD-k ára, ezzel pedig a notebookok már legalább 30 százalékát flash-alapú meghajtóval szállíthatják 2016-ban. A DRAMeXchange az idei esztendőre 25 és 28 százalék közé taksálta az arányt, amit végül a hordozható gépek piacának gyengélkedéséből fakadóan nem sikerült elérni. A memóriatőzsde szakembere hozzátette, hogy a túltermelés, illetve a magas raktárkészletek okán a következő év első felében tovább folytatódhat az áresés.

A 3D NAND lehet a katalizátor

A árak zuhanását tovább erősíthető a gazdaságosabb 3D NAND chipek térhódítása. Jelenleg ugyan továbbra is csupán a Samsung rendelkezik 3D NAND-ra épülő SSD-kkel, de ez jövőre borítékolhatóan megváltozik. Ezen a téren a dél-koreai vállalat hatalmas, nagyjából két esztendős előnnyel rendelkezik az Intel-Micron, illetve a Toshiba-SanDisk párosokkal szemben.

Az előbbi duó IMFT nevű vegyesvállalata már a jövő év első felében szállíthatja nagyobb cellasűrűségre képes 3D NAND chipjeit, míg az utóbbi kettős által alapított Flash Forward majd 2016 második felében kínálhatja költséghatékonyabb BiCS 3D NAND-jait.

A memóriaárak is zuhannak

A NAND-okkal hasonló pályát futottak be a DRAM chipek az elmúlt nagyjából egy esztendőben. A memóriamodulok alapjait is szolgáló egységek árai 2014 ősze óta szintén mélyrepülésben vannak. Egy 4 GB-os RAM modult jelenleg a tavaly októberi árcédula nagyjából feléért kínálják a gyártók.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.