Szerző: Hlács Ferenc

2015. július 9. 09:30

Mit hoz a legfrissebb Python-kiadás?

Már elérhető a Python 3.5 legújabb bétája. A teljes verzió néhány hónapon belül várható, a béta addig is több a teljesítmény növelését célzó optimalizációt, illetve új funkciókat is kapott.

Megérkezett a Python programozási nyelv legújabb, 3.5-ös (egész pontosan 3.5.0b3) frissítése, ennek apropóján megnéztük, hogy mi újat hoz az új verzió.. A változtatások listájában, amelyet a Python Software Foundation adott ki, előkelő helyen szerepel egy új mátrixszorzás operátor, valamint a társrutinok bevezetése Async és Await szintaxisokkal. Utóbbiak az olyan alkalmazásokat gyorsíthatják fel, amelyek nem blokkoló I/O-t használnak. Az Async és Await a C#-ból ismerős aszinkron programozási irányvonalat hozzák be a Pythonba. Fontos megjegyezni, hogy miután a Python 2 fejlesztése már egy ideje véget ért, a fenti funkciókat már nem kapja meg.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A változásokat felsoroló bejegyzés további, kisebb módosításokat is említ, az SDTimes szerint ugyanakkor a listáról lemaradt Guido van Rossum (a nyelv eredeti alkotójának) Type Hints implementációja. Utóbbi célja, hogy egy szabványos szintaxist biztosítson a típusra vonatkozó megjegyzések számára, ezzel többek között a Pythonban íródott kód statikus elemzését, illetve a refatctoring feladatokat is. Rossum ezek közül a statikus elemzést emeli ki, mint legfontosabb tényezőt, ez ugyanis a mypy-hoz hasonló off-line ellenőrzőeszközökhöz is hoz támogatást, továbbá a kódkiegészítést és a refactoring műveleteket a különböző IDE-k számára lehetővé tevő, szabványos jelölést (notation) is biztosít.

A Python 3.5 továbbá apróbb optimalizációknak köszönhetően teljesítményben is hoz előrelépést. Az os.listdir() függvényt például az os.scandir() váltja le, amely várhatóan felgyorsítja majd a fájlrendszerhez való hozzáférést. Az új verzióban a library modulokon is csiszoltak: a collections.OrderedDict implementációja például C-re váltott, ez a fejlesztők szerint 4-100-szoros teljesítménynövekedést eredményez. A frissítéssel egy új modul, a zipapp is érkezik, amely egy API-t, illetve egy parancssoros eszközt biztosít, végrehajtható Python Zip alkalmazások létrehozásához - utóbbiak már a Python 2.6 óta elérhetők, ugyanakkor korábban nem kaptak jelentős hangsúlyt. A szervezet biztonsági javításokról egyelőre nem számolt be.

A 3.5 várhatóan néhány hónapon belül elhagyja a béta címkét, a frissen kiadott verzióban található változások teljes listáját az érdeklődők a Python Software Foundation kapcsolódó weboldalán érhetik el. A programnyelv 3.x verziói 2008 óta elérhetők, egyelőre azonban nem mondhatók túl népszerűnek. A nyelvért felelős szervezet 2013-2014-es felmérése szerint a Pythonnal dolgozó fejlesztők 78 százaléka használja a 2.x verziókat, 40 százaléka pedig még egyáltalán nem írt kódot Python 3-ban.

A Python 2-es változatának utolsó kiadása a 2.7, amely 2010-ben látott napvilágot. Ehhez a szervezet kiterjesztett támogatást ígért, ugyanakkor ezzel le is zárta a nyelv második generációját, 2-vel kezdődő nagy kiadás már nem érkezik belőle. Bár kétségtelen, hogy a programnyelv jövőjét a 3-as kiadás jelenti - az új fejlesztések már csak ahhoz érkeznek meg - az átállás meglehetősen komótos. Ez többek között annak köszönhető, hogy (ahogy a fenti felmérésből is látszik) a fejlesztők jelentős része, több mint 61 százaléka még a második generációt támogató függőségekkel dolgozik, illetve a 3-ban egyelőre a libraryk támogatása sem tökéletes.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.