Szerző: Gálffy Csaba

2015. június 22. 12:20

Hivatalos: új szabványt kap a JavaScript

Hivatalos formát kapott a JavaScript-szabvány következő kiadása, az eddig ES6 néven emlegetett ECMAScript 2015. A következő verzióra sem kell sokat várni, várhatóan jövő év végén újra frissül a standard.

Komoly mérföldkőhöz érkezett a JavaScript fejlődése, a nyelv fölött örködő testület, az Ecma International hivatalosan is elfogadta a következő verziót, amely ECMAScript 2015 néven lett iparági szabvány.

Már van részletes implementáció

Ahogy az a webes szabványoknál lenni szokott, sok böngésző-gyártó nem várta meg a hivatalos szabványosítási eljárás végét, és az ES6 izgalmasabb újdonságait már korábban implementálta (egy frissülő összehasonlító táblázat itt található). Ennek megfelelően a Microsoft Edge és a Mozilla Firefox már rengeteg ES6 (illetve mostantól ES2015) képességet implementált, de a Chrome/V8és a Safari/WebKit is megkezdte a támogatást. A szabvány lezárásával várhatóan ez a folyamat fel fog gyorsulni, és hamarosan jöhetnek a teljes kompatibilitást nyújtó böngészők.

Az ES6 a JavaScript legnagyobb fejlesztése a 90-es évek óta - állítják egybehangzóan a szakértők. Az új szabványban a nagy webes alkalmazások jobb támogatása állt, az ES6-ban hatékonyabban, könnyebben programozhatóak és tarthatóak karban - ebben nagyon fontos szerepet játszik a könyvtárak és a modulok jobb támogatása. "A nyelvi fejlesztések közül az osztályok deklaratív módon történő definiálását, a típusos tömböket, map és set típusokat, valamint az iterátorok és proxy-k használatának lehetőségét érdemes kiemelni. Szintén régóta hiányolt és végre pótlásra kerülő újdonságok a konstans kifejezések és a sztring template-ek koncepciója is." - írja a prog.hu a tulajdonképpeni fejlesztésekről. A részletesebb újdonságokért érdemes fellapozni ezt a prezentációt:

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Azonban az ES6-nál is fontosabb újdonság lehet, hogy a szereplők és a szabványosító testület sebességet vált. Az ígéret szerint a következő kiadásra nem kell éveket várni majd, hanem évente frissül majd a szabvány, inkremenetális frissítésekkel. Ennek megfelelően az ECMAScript 7 (várhatóan ECMAScript 2016) már javában készül és várhatóan jövő év végén váltja majd a most bejelentett standardot, benne olyan fejlett képességekkel, mint a hatványozás.

Hogyan nevezzelek?

A JavaScriptet még a 90-es évek közepén fejlesztette ki Brendan Eich a Netscape számára, eredetileg LiveScript néven. A Java népszerűségére tekintettel később az (amúgy a Javával semmilyen rokonságot nem mutató) script-nyelvet a cég JavaScriptre keresztelte át, a pletykák szerint csupán marketinges szempontok alapján. A nyelvet 1997-ben emelte szabvánnyá az ECMA, a szabvány az ECMAScript nevet kapta, hivatalosan ennek egyik implementációja a JavaScript. Léteznek más implementációk is, például az Adobe-féle ActionScript is az ECMAScript egy supersetje.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.