Szerző: Voith Hunor

2015. február 23. 15:24

Európai adatközpontokat épít az Apple

Teljes egészében megújuló energiaforrásokból táplált adatközpontokat épít az Apple Európában. Az Íroszágba és Dániába tervezett létesítmények a ma ismertetett tervek szerint összesen 1,7 milliárd euróba fognak kerülni, és a cég online szolgáltatásainak európai gerincét fogják biztosítani.

Hatalmas beruházást tervez megvalósítani az Apple Európában, jelentette be ma reggel a vállalat. A tervek szerint az amerikai cég két adatközpontot fog felépíteni, egyet az írországi Athenryben, egyet pedig a dániai Viborgban. A tervezett költségvetés 1,7 milliárd euró (mintegy 520 milliárd forint), a két létesítmény várhatóan 2017-ben fogja megkezdeni működését - a cél az Apple online szolgáltatásait (iTunes Store, App Store, iMessage, Maps, Siri) Európában használók eddiginél hatékonyabb kiszolgálása. Az ír kormány megerősítette az országra eső 850 milliós beruházási szándékot, és hozzá tette, hogy annak eredményeként 300 új munkahely jöhet létre a régióban. Az Apple jelenleg 18 300 munkavállalót alkalmaz Európában, ami az elmúlt évben 2000 fős bővülést hozott.

Mindkét adatközpont kizárólag megújuló energiaforrásokat fog használni, és a vállalat a jövőben a helyi önkormányzatokkal és cégekkel is együtt fog működni a megújuló energiaforrások hasznosítása és azt ezt kihasználó megoldások fejlesztése terén. Az Apple saját bevallása szerint a két új adatközpont fog majd az eddigi legkisebb ökolábnyommal rendelkezni a cupertinói vállalat adatközpontjai között.

A Microsoft írországi adatközpontja (helyszíni beszámolók itt)

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új létesítmények tervezésekor kiemelt szempont volt a helyi energiaellátás segítése és új közösségi helyek létrehozása. A viborgi adatközpont az épületben üzemeltetett eszközök által generált felesleges hőt fogja összegyűjteni és továbbítani a helyi távhő rendszerbe, Írországban pedig kültéri oktatási helyszínt fognak létrehozni a környék iskolásai számára.

Újfent Írország

Írország neve az Apple kapcsán tavaly is elég sokat forgott a lapok hasábjain, igaz, a mostani bejelentésnél sokkal kedvezőtlenebb kontextusban. Az ország adóhatóságát ugyanis azzal vádolta meg az EU, hogy az intézmény megsértette az unió állami segélyre vonatkozó szabályait, melyek szerint a kormányok nem engedhetik meg, hogy bizonyos cégek alacsonyabb adót fizessenek, mintha a tagállam adózási törvényeit fair és nem-megkülönböztető módon alkalmaznák. Azaz, az ország kormánya bizonyos kiskapukat kihasználva, egyedi feltételek biztosításával kiváló adóelkerülési lehetőséget biztosított az Apple számára - amely így ott adózta le az Egyesült Államok területén kívül befolyó bevétel túlnyomó részét egy kirívóan alacsony, mindössze 3,7 százalékos társasági adókulcsnak megfelelően.

Az ír kormány együttműködéséről biztosította a Bizottságot a vizsgálat során, azonban leszögezte, hogy állami segítségnyújtásról és speciális elbírálásról szó sem volt, a közleményben meg nem nevezett Apple nem kapott egyéni adókulcsot a társasági adóra. A közlemény kiemeli, hogy az adóhatóság csupán egy mindenki által elérhető szolgáltatást nyújtott, amennyiben segített az Apple-nek megállapítani a helyes adóalapot a társasági adóhoz.

Amennyiben a vizsgálat elítéli majd a fenti gyakorlatot, az alapjaiban rajzolhatja át az európai társasági adózást. Azzal, hogy a hatalmas adóbevételektől eleső országok által kritizált kiskapukat központilag, EU-szinten tiltott gyakorlatnak minősíti Brüsszel, nagyon meggyorsíthatja az újraszabályozást, és hosszadalmas folyamat helyett pillanatok alatt megszüntetheti az adóelkerülési gyakorlatot.

A Microsoft Finnországba ígért egyet

A Microsoft még 2013 őszén ígérte meg, hogy a Nokia telefongyártó részlegének felvásárlását kompenzálandó, 250 millió dolláros beruházással Finnországban fogja létrehozni egyik új európai adatközpontját. Az akkori vállalásnak egyelőre még mindig nincs kézzel fogható nyoma - a Microsoft kerüli a témát és sablon válaszokat ad az ezzel kapcsolatos kérdésekre, a finn miniszterelnök pedig csak annyit mondott, hogy folyamatosan együtt dolgoznak a vállalattal és az együttműködést a jövőben is "muszáj lesz" folytatniuk. A vállalat ugyan felhúzott egy kisebb létesítményt az ország déli részén, de ez nem a korábban beígért beruházás eredményeként épült fel. Egy ZDNetnek adott szűkszavú nyilatkozat alapján viszont úgy tűnik, hogy a redmondi cég egyelőre nem tervez további bővítést, és európai felhasználóit most és a jövőben is ebből az adatközpontból fogja kiszolgálni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról