:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. február 19. 12:51

Hivatalos: jön a Samsung mobilfizetési megoldása

Már biztosan saját mobilfizetési szolgáltatást indít a Samsung. A vállalat bejelentette, felvásárolja a LoopPay startupot, amelynek MST fizetési technológiáját saját készülékeibe építi be.

A Samsung hivatalosan is megerősítette, felvásárolja az innovatív LoopPay mobilfizetési szolgáltatást, a cég technológiáját pedig később saját termékeibe építi be. A két cég közeledésével, illetve a koreai óriás mobilfizetési ambícióival kapcsolatban már decemberben felröppentek az első híresztelések, amelyek most beigazolódni látszanak, a LoopPay hamarosan a Samsung telefonjaiban is szerves kiegészítő lehet.

Ős-terminálokkal is működik!

A Samsung Mobile ügyvezető alelnöke Dr. Injong Rhee a TechCrunch kérdésére elmondta, a gyártó választása elsősorban az egyedülálló visszafelé kompatibilitás miatt esett a LoopPay technológiájára. Ahogy arról korábban már részletesen beszámoltunk, a LoopPay egy MST (Magnetic Secure Transaction) névre hallgató eljárást használ a kártyaadatok átviteléhez, amely nem csak az érintésmentes (NFC-s, RFID-s) fizetést támogató termináloknál működik, hanem gyakorlatilag bármilyen készüléknél, amely mágneskártya befogadására képes. A LoopPay ugyanis a mágnescsík lehúzása által keltett mintát úgy szimulálja, hogy azt a faék egyszerűségű leolvasók is készpénznek (pontosabban esetünkben bankkártyának) veszik. Az egyetlen (jelentős) korlátozás, hogy a chipes kártyákkal az MST nem kompatibilis, az Egyesült Államokban azonban máig a sima mágnescsíkos modellek dominálnak, ezek kiválthatóak a LoopPay megoldásával.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A technológiának köszönhetően kevés olyan kassza akad, ahol a LoopPay megoldása csődöt mondana - a cég szerint az MST az Egyesült Államok üzleteiben üzemben lévő terminálok mintegy 90 százalékával kompatibilis. Hasonló megoldást még a nagyobb versenyzők, mint az Apple Pay vagy a Google Wallet fegyvertárában sem láthattunk, mindkét kizárólag az NFC-re épít, ennek pedig alapfeltétele a terminálok lecserélése. A LoopPay (illetve immár Samsung) szerint a mobilfizetési megoldás a jövőben az MST mellett NFC támogatással is kiegészül, ahogy azt a startup már decemberben is megszellőztette, így a platform kapui a chipes bankkártyák előtt is megnyílnak.

Már a következő Galaxyban?

A Samsung hamar szemet vetett a vállalatra, amellyel annak 2013-as kickstarteres bemutatkozása után röviddel kapcsolatba is lépett - a közös munka tehát a hallgatás dacára már viszonylag hosszú időszakot ölel fel. Felmerül tehát a kérdés, hogy a mobilfizetési megoldás mikor tűnik fel először a gyártó készülékeiben. A decemberi pletykák alapján erre még idén számíthatunk, miután azonban az egyelőre ismeretlen összegű akvizíció ténylegesen még nem zárult le, lehet hogy fizetési szolgáltatás nem a néhány napon belül debütáló Galaxy S6, hanem a jellemzően ősszel bejelentett Note széria legújabb generációjában mutatkozik be.

Amennyiben beépíti készülékeibe, a Samsungnak jókora előnyt jelenthet a technológia a konkurenciával szemben, különösen az Egyesült Államokban, ahol az érintés nélküli fizetést támogató terminálok penetrációja még mindig alacsony. Miután az MST a "hagyományos" kasszáknál is gond nélkül használható, a koreai óriás gyorsan versenyelőnyhöz juthat. Ez a felhasználók számára is vonzóbbá teheti az átállást a plasztikkártyákról a leendő "Samsung Pay" szolgáltatásra, mivel a regisztráció nyűgéért cserébe nem csak korlátozott számú üzletben lesz kényelmesebb a vásárlás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.