:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 13. 10:52

Kemény időszak elé néz a Cisco

Az elemzői várakozások alatti második negyedéves előrejelzést tett közzé tegnap a Cisco, amikor nyilvánosságra hozta első negyedéves adatait, amelyekre szintén nem lehet igazán büszke.

Az első pénzügyi negyedévben 12,2 milliárd dolláros árbevételt ért el a Cisco, amely új rekord a vállalat történetében, azonban a tavalyi első negyedévhez képest mindössze 1 százalékos növekedést jelent. A kiadások növekedése miatt azonban a nyereség csökkent, 2,9 milliárd dollárról 2,8 milliárdra. A vállalat magyarázata szerint a fejlett országokban élénk volt a kereslet a Cisco-termékek és -szolgáltatások iránt, azonban a fejlődő piacokon szenvedett a cég - Kínában például eltűnt a bevétel harmada.

John Chambers

A Cisco forgalmának jelentős részét adó routerek árbevétele éves szinten 3 százalékkal emelkedett, így meghaladta a 3,8 milliárd dollárt. A többi nagy üzletág azonban már nem teljesített ilyen jól, a második legnagyobb bevételt termelő részleg, az NGN routing forgalma 4 százalékkal 1,95 milliárd dollárra csökkent. A kollaborációs megoldások árbevétele 10 százalékkal esett, a szolgáltatói videomegoldásoké pedig 12 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbi szintet. Továbbra is jól teljesít az elsősorban szerverekkel foglalkozó adatközpont üzletág (+15%), a 802.11ac megoldásoknak köszönhetően a vezeték nélküli részleg (+11%) és a biztonsági divízió (+25%).

John Chambers elnök-vezérigazagtó szerint a negyedéves számokat erősen befolyásolta két trend. Az egyik, hogy a Cisco egyáltalán nem tud olyan könnyen üzleteket kötni a fejlődő piacokon, itt a céggel szembeni bizalmatlanság mellett fontos fékező tényező az ázsiai konkurensek megjelenése. A másik negatív trend a hazai piacról, az Egyesült Államokból ered, Chambers szerint egy-két nagy távközlési szolgáltatónál váratlanul nehéz lett nagy üzleteket kötni, ennek magyarázatát a hálózatsemlegességgel kapcsolatos vitában látja az elnök-vezérigazgató - a szolgáltatók vonakodnak a nagy beruházásoktól, amíg ebben a témában nem kristályosodik ki a szabályozási környezet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"Két nagy szolgáltató is drámaian csökkentette megrendeléseit, úgy értem, drámaian" - fogalmazott Chambers. "Várható, hogy ezek a nagy szolgáltatók lelassítanak, ha csak nem állnak meg teljesen a szélessávú fejlesztésekkel. Azt gondolom, a következő negyedévekben igen kemény körülmények várnak ránk" az amerikai telkószolgáltatói megrendelések terén, tette hozzá.

Ez a jelenleg zajló negyedévre is kihatással lesz, a Cisco második negyedéves prognózisa az elemzői várakozások alatti. A vállalat éves szinten 4-7 százalékos bevételnövekedést jelez előre, szemben az elemzők által várt 8 százalékkal, a részvényenkénti eredményt pedig 51 cent körülre várja, míg az elemzők korábban 53 centes profitot jósoltak. A Cisco részvényárfolyama a bejelentést követően 2,5 százalékot gyengült.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.