Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 14. 08:28

Ideje elbúcsúzni a Windows Server 2003-tól!

2014 nyarán végleg nyugdíjba ment a Windows XP, a Microsoft egyik legszélesebb körben használt kliensoldali operációs rendszere. 2015 nyarán ugyanerre a sorsra jut a Windows Server 2003 termékcsalád, R2-vel és Small Business Serverrel együtt. Aki ezeket a szoftvereket használja, jobb ha időben felkészül a cseréjükre.

2015. július 15-én ad ki utoljára frissítést a Microsoft a Windows Server 2003 és 2003 R2 operációs rendszerekhez, valamint a Small Business Serverhez. Ezt követően a szoftverek terméktámogatása végleg megszűnik, nem érkezik hozzájuk többé hibajavítás és a Microsoft csak egyedi támogatási szerződés megkötése esetén fogad be support incidenseket a felhasználóktól.

Magyarországon is több tízezer szervert érint

A Windows XP-hez hasonlóan a Windows Server 2003 különféle változatai is széles körben használtak a mai napig, a Microsoft becslései szerint világszerte mintegy 22 millió olyan szerver lehet üzemben, amely az érintett operációs rendszereket futtatja. Magyarországon a használatban levő kiszolgálóknak mintegy harmada futtat Windows Server 2003/R2 vagy Small Business Server 2003 szoftvert, ami a cég becslései szerint 15-17 ezer gépet jelent. Ezek üzemeltetőinek ideje felkészülni a cserére, a 2015 júliusi időpont után ugyanis igen komoly kockázatnak teszi ki az adatait és üzletét az, aki nem vált.

A Microsoft korábban azzal érvelt a Windows XP cseréjének szükségessége mellett, hogy az újabb operációs rendszerekhez kiadott patcheket visszafejtve a bűnözők a régebbi, már nem foltozott szoftverekhez is el tudják készíteni az exploitokat. Ez a szervereknél ugyanígy igaz, ráadásul egy kliens operációs rendszernél mindig kockázatosabb a védtelenül (foltozatlanul) hagyott szerver, ugyanis annak használhatatlanná válása vagy kompromittálása több adatot és folyamatot sodor veszélybe. Egy kliensgép kiesése mellett a több alkalmazott tudja folytatni a munkát, a szerver kiesése miatt viszont akár egy egész cég is leállhat.

Egy múlt heti háttérbeszélgetés során kiderült, a hazai piacon a Windows Server 2003 család tagjai a kis- és nagyvállalati szektorban egyaránt elterjedtek, nincs szó arról, hogy a tehetősebb nagyvállalatok már maguk mögött hagyták volna a rendszert. A Microsoft tapasztalatai alapján a legtöbb felhasználónál tisztában vannak a támogatás lejártának közeledő időpontjával, de sok helyen még nem foglalkoznak a kérdéssel, talán mert nem érzik igazán égetőnek a problémát.

Drága lehet a váltás

Érdemes szem előtt tartani az operációs rendszer cseréjekor az alkalmazások igényeit is: könnyen lehet, hogy a Windows Server 2003 helyett bevezetni kívánt új rendszerrel már nem működnek együtt a meglevő szerveralkalmazások -  a SQL Server 2005 és az Exchange Server 2007 például nem fut Windows Server 2012/R2-n. Így a szerver OS cseréje mellett alkalmazások migrációjára is szükség lehet. A vállalat szakértői úgy becslik, egy infrastruktúrát érintő migrációs projekt kifutási ideje hozzávetőleg 200 nap, ha alkalmazást is érint a feladat, akkor pedig 300 nap, vagyis a munkát sürgősen el kellene kezdeni.

A Windows Server 2003-ról történő átállást nehezítheti és jelentősen meg is drágítja, hogy a modern Windows Serverek már nem támogatnak 32 bites utasításkészlet-architektúrára épülő processzorokat, így a régi operációs rendszert futtató hardverek cseréjére is szükség lehet - ami rossz hír azon cégek számára, amelyek likvid tőke híján vannak. Ez egyébként ugyanúgy meglódíthatja a szervereladásokat világszerte és Magyarországon is, ahogy a Windows XP lecserélése miatt idén felpörgött a vállalati PC-k iránti kereslet. A másik terület, amelynek a szerverrendszer támogatásának lejárta sokat segíthet, a felhő.

Windows Serverek képességei nagy vonalakban

Irány a felhő!

A Microsoft várakozásai szerint a Windows Server 2003 család támogatásának lejárta sok felhasználót, elsősorban a kis- és középvállalatokat indít majd el a felhőszolgáltatások felé. A Magyarországon rendkívül népszerű Small Business Server 2003-nak például nincs olyan folytatása, amely tökéletesen lefedné annek képességeit és maga a Microsoft is úgy érzi, a megcélzott közönség jobban jár a felhős szolgáltatásokkal, például az Azure-rel és Office 365-tel a helyben telepített Exchange, Lync és Sharepoint helyett, a szükségszerűen helyben maradó feladatokra (pl. fájlszerver, nyomtatómegosztás) pedig egy egészen kis gép is megteszi.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A cég szerint egy két szervercserét és szoftvermigrációt is magában foglaló időszakot (nagyjából 10 év) vizsgálva a felhős szolgáltatások birtoklási összköltsége már jóval alacsonyabb a helyi üzemeltetésű gépeknél. Az elérhető biztonság és rendelkezésre állás magasabb mint amelyet egy KKV amúgy reálisan meg tudna fizetni, ráadásul az IT-csapat sok olyan feladattól is megszabadul a felhőre váltással (pl. egyes szervertermékek karbantartása, rendszeres upgrade-je), amelyek nem termelnek üzleti értéket, ugyanakkor hosszas előkészítést, sok munkát igényelnek és hibalehetőséget is rejtenek bőven.

Mára a Microsoft is belátja, a felhő nem való mindenkinek és nem alkalmas minden feladatra, ezért nagy hangsúlyt fektet a hibrid megoldásokra, a helyi infrastruktúra és a felhős rendszerek összekapcsolhatóságára, együttműködésére. Ebben a felállásban az ügyfél maga dönthet arról, milyen tempóban felhősít, milyen feladatokat bíz rá az Office 365-re vagy az Azure-re és miket tart házon belül. a cég szakértőinek elmondása szerint egyébként a legtöbb helyen, ha szóba kerül a felhő, a biztonsági aggodalmakra terelődik elsőként a szó, de az ezekkel kapcsolatos beszélgetések alatt a legtöbb felhasználót sikerül meggyőzni a cloud biztonságáról.

A vállalat a partnerhálózatát is folyamatosan képzi, illetve a partnerprogramját is úgy alakítja át, hogy az ügyfelek minél több, felhőhöz értő vállalattal tudjanak együttműködni Magyarországon is. "Ezerrel megy a partnerek oktatása" - mondta a háttérbeszélgetésen Gál Tamás, a Microsoft adatközponti technológiai specialistája. Ez a változás persze a partnerek részéről is elvár némi alkalmazkodási képességet. Az eddig szoftvereket áruló partnereknél jellemző volt a "fire and forget" hozzáállás, a licencszerződés megkötését követően a munkájuk véget is ért szinte, míg a felhő esetén szolgáltatást adnak el, amelynek értékét folyamatosan bizonyítaniuk kell az ügyfél számára.

Januárban is lesz változás

A júliusi időpont előtt egy januári dátumra is figyelnie kell majd a windowsos környezetet üzemeltető cégeknek. 2015. január 13-án kerül át mainstream státuszból extended státuszba a Windows 7 összes változata, a vele együtt kiadott Windows Server 2008 összes változata, a Windows Server 2008 R2 összes változata, a Storage Server 2008 és 2008 R2, valamint az Exchange Server 2010 is. Ezekhez a szoftverekhez ezt követően már nem fejleszt új képességeket a cég és telefonos támogatásra is csak a support szerződéssel rendelkező cégek jogosultak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról