Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 24. 10:49

Hatalmas adatközpontot épít Hollandiában a Google

A hollandiai Eemshaven kikötővárosban építi fel következő adatközpontját a Google, jelentette be a keresőcég tegnap. A vállalatnak ez lesz a negyedik saját adatközpontja a kontinensen, a másik három Belgiumban, Finnországban és Írországban található.

Mintegy 600 millió euróból építi fel következő európai adatközpontját a Google. A vállalat hosszas mérlegelés után a hollandiai Eemshavent választotta a létesítmény helyszínéül, a hivatalos indoklás szerint a stabil áramellátás miatt, de nem kevésbé fontos szempont az is, hogy közvetlen kábeles adatkapcsolat van innen Londonba és Amszterdamba is, így a kontinens nagy hubjai alacsony késleltetéssel elérhetők.

A Google ennek az adatközpontnak az építésénél is figyelmet fordít az energiahatékonyságra - a cég blogbekegyzése szerint az informatikai eszközök hűtésére szabad levegőt és "szürke", azaz csatornavizet használ fel. Így nem lesz szükség sokat fogyasztó vízhűtők és légkondicionáló berendezések alkalmazására, ami egy 120 MW energiaigényű adatközpontnál komoly energiamegtakarítást jelent. Az ilyen létesítmények energiahatékonyságát a PUE mutatóval mérik, ez az összesen elfogyasztott és a számítástechnikai berendezések által elhasznált energia hányadosa. Az elméleti legjobb PUE mutató 1, ekkor semennyi energia nem megy "kárba". A legmodernebb adatközpontok PUE mutatója 1-1,2 között van jelenleg.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az építkezés során ezer fő dolgozik majd az adatközponton, de az elkészültét követően csupán 150-en dolgoznak majd a létesítményben: technikusok, villamosmérnökök és gépészek, biztonsági személyzet, illetve a létesítményt üzemeltető csapat tagjai. A Google is elismeri, hogy ezek nem a nagy informatikai tudást igénylő pozíciók, a cloudoknak ez is az egyik versenyelőnye: akár több százezer szervert befogadó adatközpontok is felügyelhetők egy maroknyi csapat által távolról, a helyi alkalmazottaknak pedig csak azokat a feladatokat kell elvégezniük, amikhez a gépekhez fizikai hozzáférés szükséges - minden más automatizált vagy távolról menedzselt.

A tervek szerint az építkezés azonnal elkezdődik, de a létesítmény csak 2016-ra áll üzembe és 2017-re jár maximális kapacitáson. A Google jelenleg is rendelkezik adatközponttal a városban, azt azonban csak bérli, nem a saját tulajdona. A cég szerint ugyanakkor az eemshaveni modern létesítmény beüzemelését követően sem állnak le a gépek a másik adatközpontban. A Google a berházás szükségességét azzal indokolja, hogy egyre nagyobb igény van az online szolgáltatásai iránt, amilyen a Gmail vagy a YouTube.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról