Szerző: Gálffy Csaba

2014. augusztus 5. 13:27

WebKit-szerű lesz a mobil Internet Explorer

Hiába követi szorosan a webes szabványokat az Internet Explorer, ha a fejlesztők most is a nem szabványos megoldásokat preferálják. Kihívó szereplőként a Microsoftnak is mozdulnia kell, jön a WebKit-specifikus IE.

Hiába követi már régóta szorosan a webes szabványokat az Internet Explorer mobilos és asztali kiadása is, a Microsoft böngészői sokszor hibásan jelenítenek meg weboldalakat. Ennek prózai oka van, a fejlesztők (különösen a mobil weben) egyre aktívabban használnak WebKit-specifikus megoldásokat, mivel a WebKit-alapú böngészők abszolút dominálnak ezen a területen. A cég érzékelte a problémát, a Windows Phone 8.1 Update-tel a mobilos Internet Explorer 11 a leggyakoribb kompatibilitási problémákat javítja, így a WP-felhasználók sem kapnak rosszabb élményt mint androidos vagy iPhone-os társaik - jelentette be blogbejegyzésében a vállalat.

Az Internet Explorer fejlesztőcsapata a legnépszerűbb 500 mobilos weboldalt vette nagyító alá és elemezte ezek viselkedését és kinézetét IE11, illetve mobilos Safari és Chrome alatt. Az elemzés során rengeteg kisebb-nagyobb problémát tapasztalt a csapat, egyes esetekben a weboldal az Internet Explorernek automatikusan az asztali változatot szolgálta ki telefonra is, máskor a nem szabványos technológiák használata okozott problémát. A Microsoft ígérete szerint a frissítés a vizsgált weboldalak 40 százalékánál jelentős javulást hoz, az oldalak Windows Phone-ról nézve is ugyanúgy működnek és néznek ki, mint a WebKit-alapú böngészőkből.

Új user agent, webkit-prefixek támogatása

Mivel a problémák is jellemzően sokrétűek, ezért a Microsoft is több megoldást gyúrt bele a böngésző frissítésébe. Egyrészt a user agent string megváltozott, így az oldalak szélesebb köre ismeri fel mobil böngészőként az IE11-et és szolgálja ki a megfelelő, mobilos weboldalt. Hogy mennyire széleskörű problémáról van szó, jól mutatja, hogy a New York Times oldala sem ismerte fel eddig a mobilos Explorert.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A másik megoldás a közben szabvánnyá emelt (legacy) megoldások -webkit prefixes, korai változatának támogatása. Ezek mára hivatalossá, és széles körben elterjedté váltak, azonban mivel a WebKit-böngészők továbbra is támogatják, sok oldal nem zavartatta magát a prefixek eltávolításával. A frissített IE11 immár felismeri az ilyen képességeket és megfelelően párosítja a szabványos funkcióval, így végre tudja azt hajtani a fejlesztő eredeti elképzelésének megfelelően.

New York Times - frissítés előtt és után

A harmadik szükséges módosítás az egészében nem szabványos megoldásokra vonatkozik, ide jellemzően az Apple által egyoldalúan beemelt, iparági szabvánnyá várhatóan sosem váló képességek tartoznak. Ezek használata ennek ellenére széles körben elterjedt (részben az iPhone amerikai piaci részesedésének betudhatóan), kihívóként pedig a Microsoft is kénytelen alkalmazkodni és támogatni ezeket. Az egyik, a cég által említett példa a -webkit-appearance, amely az oldalak stílusát a platformhoz igazítja. A nem szabványos képesség támogatása (és támogatásának foka) böngészőről böngészőre változik, a Mozilla például határozottan kéri a fejlesztőket, hogy kerüljék a használatát. Ellenben mivel tényleg széles körben használatos, mind a Firefox, mind az IE támogatni kényszerült ezt.

A Microsoft által bemutatott eredmények meggyőzőek, a fent említett New York Times-on túl a Twitter, a Baidu vagy a Macy's is helyesen jelenik meg. A twitteres visszajelzések alapján végre a webes Gmail is helyesen működik Windows Phone-ról.

 

 

Fordult a kocka

A helyzet ismerős lehet a web fejlődésének egy korábbi szakaszából, felcserélt szerepekkel. Az Internet Explorer 6 kapcsán ugyanis a Microsoft rengeteg nem szabványos technológia támogatását vezette be, ezeket (a böngésző abszolút dominanciája nyomán) a fejlesztők is széles körben használták a weboldalaknál. A versenytárs böngészőknek ilyen körülmények között nem volt választási lehetőségük, támogatniuk kellett a nem szabványos megoldásokat, különben a legnépszerűbb weboldalak is hibásan jelentek volna meg bennük.

Hazai sorrend:: Chrome Mobile, WebKit Mobile, IEMobile (forrás: Rankings.hu)

A rankings.hu mérése szerint egyébként jelenleg a teljes hazai weben (tehát mobil és desktop együtt) a WebKit Mobile részesedése 8,6 százalék, a (szintén ebbe a családba tartozó) Chrome Mobile pedig további 3,6 százalékot visz. Ezzel szemben az IEMobile 1 százalékot szakít mindössze. Az Opera Mini továbbra is nagyon népszerű, a letöltések 0,66 százaléka jön innen, a "nagy" Opera Mobile pedig 0,11 százalékot ad.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról