Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 24. 10:22

Ezek az első szerverek POWER8 processzorral

Szerdán az OpenPOWER konzorcium eseményén az IBM bejelentette első szervereit POWER8 processzorral. A gépekről egyelőre kevés részlet érhető el, a bővebb információkat feltehetően egy jövő heti eseményen hozzák nyilvánosságra, de azért pár részlet már nyilvános, ezeket próbáltuk meg összeszedni.

A POWER8 az IBM legújabb generációs, kimondottan high-end rendszerekbe szánt RISC processzora, amely a tavaly őszi Hot Chips konferencián elhangzottak alapján számos területen képvisel nagy előrelépést az elődökhöz képest. Hogy a papírforma mennyire válik valósággá, egyelőre nem tudni, az IBM ugyanis még nem publikálta azokat a teljesítményadatokat (pl. SPEC, TPC, SAP SD), amelyek az iparágban széles körben elfogadottak és irányadónak tekinthetők.

Az IBM nemrég döntést hozott arról, hogy x86 szerverrészlegét a Lenovónak adja el, így mára a (a mainframe-ek mellett) a POWER8 maradt az egyetlen processzor-, illetve szervercsaládja. A POWER8-at az IBM igyekszik úgy pozicionálni, mint az új generációs (cloud, közösségi, mobil) alkalmazások plaformját, valójában azonban a chipre és a rá épülő rendszerekre valószínűleg elsősorban a jelenleg is POWER-alapú gépeken futó üzleti kritikus alkalmazások kerülnek majd, amelyek profitálhatnak a nagyobb teljesítményből és skálázhatóságból.

Több és erősebb processzormag

Amit tudni lehet: a POWER7 legfeljebb 8 magjával szemben a POWER8 már tizenkét magot állít csatasorba, amelyek 4 helyett már 8 párhuzamos szálat futtatnak. A magok egyenként 16 végrehajtóegységgel és 16 fokozatú futószalaggal rendelkeznek. A vállalat korábban nyilvánosságra hozott becslései szerint a POWER8 magjai egyszálú végrehajtás esetén a POWER7-hez képest 1,6-szoros, többszálú végrehajtás esetén pedig kétszeres teljesítménnyel rendelkeznek, az új processzor így összességében két és félszeres gyorsulást hoz a POWER8 a POWER7-hez képest egy foglalatra vetítve. A maximális foglalatszám egy SMP rendszerben 48 darab.

Az IBM a POWER7+ processzorban vezette be a lapkára integrált feladatspecifikus gyorsítóáramköröket. A POWER8-ban is kaptak helyet ilyenek természetesen, a lapkában van integrált kriptomotor a titkosítási algorirmusok gyors futtatásához, egy gyorsító a hardveres memóriatömörítéshez, egy a tranzakcionális memóriakezeléssel kapcsolatos feladatok elvégzéséhez, valamint a virtualizációval járó overhead csökkentéséhez is beépítenek ilyet. A POWER8 natív PCI Express (Gen3) vezérlőt is kapott, valamint a CAPI-n (Coherent Accelerator Protocol Interface) keresztül külső (FPGA vagy ASIC) gyorsítók is közvetlenül csatlakoztathatók hozzá.

Átalakított memóriarendszer

Megnőttek a cache-ek is. A POWER7+ magonként 32+32 kilobájt elsőszintű és 256 kilobájt másodszintű cache-t, valamint összesen 80 megabájt beágyazott DRAM harmadszintű gyorsítótárat tartalmazott, a POWER8 ezzel szemben magonként 32+64 (I+D) elsőszintű, valamint 512 kilobájt L2 gyorstárral rendelkezik, a kettő közötti adatutak szélességét pedig megduplázta az IBM. Hogy a processzor és az operatív tár közötti késleltetést minél jobban elfedje, a harmadszintű megosztott cache mérete 80-ról 96 megabájtra emelkedett.

A POWER8 bevezeti a negyedszintű gyorsítótárat, amely az off-chip memóriavezérlő áramkörben kap helyet. A Centaur kódnéven fejlesztett lapka 16 megabájt L4 cache-t tartalmaz, egy processzorhoz legfeljebb 8 ilyen külső memóriavezérlő kapcsolódhat, egyenként 9,6 GBps sávszélességgel. A Centaur kezdetben DDR3 memóriát támogat, de később várhatók DDR4-et kezelő verziók is, az IBM ezzel úgy tudja a POWER8 memóriaarchitektúráját módosítani, hogy magához a processzorhoz nem kell hozzányúlnia. Egy processzor 1 terabájt operatív tárat kezel legfeljebb, de ez a hardveresen gyorsított memóriatömörítés segítségével hozzávetőleg kétszeres használható méretet jelent.

Ötféle szerver elsőre

A POWER8 már 22 nanométeres gyártástechnológiával készül (a POWER7 még 45 nanométeres, a POWER7+ pedig 32 nanométeres eljáráson), a chip azonban így is hatalmas lett, 675 négyzetmillimétert foglal el (a közvetlen előd POWER7+ 567 négyzetmilliméteres). A tegnap nyilvánosságra hozott információk szerint egyelőre négy változat készül a processzorból: a nyolcmagos "alapkivitel" 3,76 GHz-es névleges órajelen működik, de "turbóval" ez 4,13 GHz-ig is növekedhet. A tízmagos verzió alapórajele 3,45 GHz, turbóval 3,9 GHz, emellett elérhető kétféle 12 magos kivitel, egyikük 3,1/3,6 GHz-es frekvenciával, a másikuk pedig 3,4/3,9 GHz-es órajellel. A lapkák TDP értéke kiviteltől függően 130-190 watt.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A tegnapi eseményen az IBM összesen öt új szervert jelentett be, ezek képezik a POWER8-alapú termékvonal "alját". A gépek modelszámában az S a scale-out-ra utal, a vállalat ezzel jelzi, hogy a rendszereket a horizontálisan skálázódó feladatokra szánja elsősorban. A szerverek közül az S814, S822 és S824 képes AIX, i és Linux operációs rendszer futtatására is, az IBM emellett két olyan gépet is piacra dob (S812L és S822L néven), amelyeket kizárólag Linuxszal értékesít. A szabad operációs rendszert kedvelő felhasználók számára a cég a Power KVM képében egy virtualizációs köztesréteget is fejlesztett.

Az S81x modellszámú rendszerek egyfoglalatosak és 2U magasak, az S822x gépekbe két processzort lehet legfeljebb építeni, ezek 4U kivitelű gépek. Bővebb információ ezekről a rendszerekről egyelőre nem ismert, mivel még nem kerültek fel az IBM weboldalára és a publikusan elérhető dokumentumok sem tartalmaznak specifikációkat - feltehetően egy jövő heti eseményen szolgál további részletekkel az IBM. Ami biztos, hogy az új szerverek szállítása júniusban kezdődik, a legolcsóbb POWER8-alapú szerver listaára 8 ezer dollár.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.