Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 13. 15:19

Virtualizált adatközpont egy rackben az Oracle-től

A Virtual Compute Appliance nevű rendszerrel bővült az Oracle előre integrált, "engineered" gépeinek kínálata. A VCA egy szervereket, hálózati eszközöket és tárolót tartalmazó, előre integrált privát infrastruktúracloud tetszőleges feladatokra.

Általános célú infrastruktúra-dobozt dobott piacra az Oracle. A Virtual Compute Appliance, ahogy a neve is mutatja, egy virtualizált infrastruktúra, amely szervereket, hálózati eszközöket, tárolót és persze saját szoftvert tartalmaz. A cél egy gyorsan telepíthető és üzembe állítható rendszer megalkotása volt, amelyen tetszőleges alkalmazás futtatható.

Az Oracle előre integrált rendszereinek receptje a kezdetektől ugyanaz: a komponensek hosszadalmas összeválogatása, összehangolása ne az ügyfél dolga legyen, ezt a gyártó elvégzi, így lerövidül az idő, ami az igény felmerülésétől az új gép csatasorba állításáig eltelik. Az egységes konfigurációnak és az előre tesztelésnek köszönhetően kevesebb a hibalehetőség, a komponensek pedig egyszerre, egy menetben patchelhetők. Ezt a szemléletet alkalmazzák az Oracle "engineered" gépei, amelyek sora az Exadatával indul még 2008-ban, mára azonban több mint fél tucat különféle rendszer van a kínálatban.

Infrastruktúrafelhő a dobozban

A legújabb a Virtual Compute Appliance. Valójában kétfoglalatos, Xeon-alapú Sun Fire X3-2 szerverekről van szó, amelyeket az Oracla saját fejlesztésű InfiniBand-eszközi kapcsolnak össze egymással, valamint egy ZFS Appliance tárolóval - persze külső tároló is használható, akár az Oracle, akár más gyártó kínálatából. A szerverekben nyolcmagos, 2,2 GHz-es, Sandy Bridge generációs Xeon E5 chipek dolgoznak 256 gigabájt operatív tár, valamint 2 darab 900 gigabájtos merevlemez társaságában.

A virtuális lemezképek tárolásáról egy ZFS 7320 Appliance gondoskodik, amely a kínálat középkategóriás tagja 18 terabájtnyi diszkkel, 292 gigabájt flash háttértárral és összesen 4 QDR infiniBand-porttal. Az Oracle integrált rendszereinek értékesítési modelljére kezdetben jellemző hozzáállással ellentétben a VCA-ból nem szükséges egyből egy hatalmas rendszert megvásárolni, már két szerverrel is el lehet indulni, egy rackbe pedig összesen 25 gép fér a hálózati eszközökön és a menedzsment node-okon kívül.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A cég szereti hangoztatni, hogy a VCA ún. "wire once" megoldás, a hálózatot egyszer kell kábelezni, a későbbi módosítások pedig szoftveresen történnek, köszönhetően az Xsigo 2012-es felvásárlásával megszerzett Software Defined Networking technológiának. Az SDN elválasztja a hálózati eszközök adatsíkját a tulajdonképpeni vezérlőszoftvertől, így sokkal rugalmasabb konfigurációs lehetőségeket biztosít.

Erre épülnek rá az Oracle saját szoftverei, elsőként az Oracle VM virtualizációs réteg, amely lehetővé teszi előre kézzel létrehozott, vagy előre definiált (és számos Oracle-termékhez már letölthető) template VM-ek indítását. A Virtual Assembly Builderrel komplex szoftverarchitektúrák is létrehozhatók, amelyek egycsapásra életre kelthetők a virtuális gépeket. A "nagy dobás" a VCA Controller szoftver, ami teljesen automatizálja a komponensek konfigurációját és felügyeletét, a felhasználónak csak néhány alapadatot kell megadnia ehhez. Az Oracle állítása szerint a kábelek csatlakoztatása után egy órával már termelésre kész a rendszer.

A gépeken Oracle és Red hat Enterprise Linux, Solaris és Windows Server operációs rendszer egyaránt támogatott - valójában minden olyan operációs rendszer és alkalmazás, amely támogatott Oracle VM környezetben, az támogatott a Virtual Compute Appliance-en is.

Szeptembertől kapható

A VCA-hoz hasonló, előre integrált infrastruktúra-dobozok más gyártók kínálatában is megtalálhatók, például a Dell, a HP, az IBM vagy épp a VMware-Cisco-EMC szövetség vagy a Cisco-NetApp duó árlistáján. Az Oracle megoldásának előnye e gyártók termékeihez képest az lehet, hogy a teljes stack egy kézben van, a szerverek, tárolók, hálózati elemek, a virtualizációs réteg és a menedzsment is az Oracle terméke - a cég számára ideális esetben pedig az operációs rendszer, a köztesréteg és az alkalmazás is Oracle.

"Csak az Oracle kínál ilyen mély inetgrációt a hardver, a virtualizációs réteg és az alkalmazások között, aminek köszönhetően az ügyfelek több hétnyi időt takaríthatnak meg és csökkenthetik a költségeiket egy virtualizált infrastruktúra és alkalmazások üzembe helyezésekor" - mondta Wim Coekaerts, az Oracle Linuxért és virtualizációért felelős vezetője.

A Virtual Compute Appliance szállítása szeptemberben kezdődik, az árát is ekkoriban fogja nyilvánosságra hozni a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról