Szerző: Koi Tamás

2013. július 8. 11:48

Az operátorok sem tudják még, miért lesz jó a VoLTE

Jó pár év kell még ahhoz, hogy az LTE-hálózatokon keresztül nyújtott hangszolgáltatás, vagyis a Voice over LTE világszinten megvesse a lábát. Elemzők szerint a mobilcégek számára a rendszer bevezetése mind technikai, mind üzleti szempontból komoly kihívást jelent.

Miközben az LTE-alapú mobilhálózatok száma világszerte dinamikusan nő, az azokat igénybe vevő ügyfelek táborával párhuzamosan, az új infrastruktúrára épülő hangszolgáltatás a Voice over LTE (VoLTE) egyelőre korántsem tekinthető olyan elterjednek, mint az adatszolgáltatás. Piaci előrejelzések szerint egy-két éven belül nem is várható a technológia világszintű elterjedése, részben technológiai, részben üzletpolitikai okokból.

All-IP, all-in

A VoLTE bevezetésével kapcsolatos egyik legnagyobb kihívást a szolgáltatás eddig megszokottól eltérő topológiája jelenti. Míg a mai mobilhálózatok esetében a hanghívás többségében még áramkörkapcsolt rendszerrel zajlik, addig a VoLTE teljes IP-alapú kommunikáció, vagyis a hangot adatcsomagként továbbítja. Bár a teljes IP-alapú háttérhálózat a lényegesen költséghatékonyabb működés miatt üzemeltetői oldalon hosszabb távon egyértelműen megtérülő, a kezdeti beruházásigény miatt a szolgáltatók csak fokozatosan terelik át forgalmukat az új hálózatra.


A világ első VoLTE-képes mobilja

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A VoLTE-hálózatok őshazájának egyértelműen Dél-Korea tekinthető, az ázsiai országban az SK Telecom üzemeltet LTE-alapú hangszolgáltatást, melyet 3,6 millió ügyfele vett igénybe áprilisban. Az Informa előrejelzése szerint idén év végén világszerte összesen 12 VoLTE-képes hálózatra és nyolcmillió VoLTE-előfzetőre lehet számítani világszerte - kétharmaduk az előrejelzések szerint valamelyik ázsiai mobilszolgáltató ügyfele lesz.

A technológia elterjedését lassíthatja, hogy üzleti oldalon a szolgáltatók számára egyelőre nem látszik a VoLTE hozzáadott értéke. Az egyik kézenfekvő előnye lehet az LTE-alapú hangátvitelnek a jobb hangminőség, ehhez azonban nem szükséges LTE-hálózaton keresztül bonyolítani a hívásokat, az AMR-WB beszédkódolás, vagyis a HD Hang a 3G-s hálózaton keresztül is elérhető (múlt hét óta már Magyarországon is). Szintén problémát okozhat, hogy a rendszer támogatottsága készülékoldalon meglehetősen gyér még, noha a szolgáltatóknál kapható LTE-képes okostelefonok száma folyamatosan nő.

A VoLTE elterjedését a fentiek mellett a handoverrel kapcsolatos kezdeti problémák is akadályozhatják, és ez az LTE-hálózatok teljes kiépítettségéig várhatóan így is fog maradni. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi körülmények közt nem minden esetben megoldott a hívás folytonossága abban az esetben, ha az előfizető készüléke egy LTE-cellából 3G-s vagy 2G-s cellába vált és vice versa.

Arany középút

Az Informa Telecoms & Media elemzője szerint az operátorok az említett költségvonzatok miatt jelenleg egy köztes megoldást részesítenek előnyben. Ez a circuit-swithed fallback (CSFB), melynél a hálózat az adatokat LTE-n keresztül biztosítja, miközben a 2G és 3G rádiókat lényegében kikapcsolja, és csak bejövő vagy kimenő hívások esetén kapcsolja vissza. Ez a topológia elvileg az okostelefonokba épített rádiós egységek áramfogyasztását is csökkentheti, cserébe kicsit lassabb a hívásfelépülési idő, mint a teljes IP-alapú hálózatokon keresztül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról